Irak Parlamentosu yeni başkanını belirlemek üzere toplandı

13-01-2024
Etiketler Irak Parlamentosu Muhammed Halbusi Sünni Arap partiler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Parlamentosu görevinden azledilen Muhammed Halbusi yerine yeni Başkanını seçmek üzere toplandı.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Parlamenteri Karwan Yarweys Irak Parlamentosunun saat 15.00’de azledilen Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi’nin yerine başkan seçmek üzere toplandığını ancak oturumun yeterli çoğunluk sağlanamadığı için ertelendiğini söyledi.

Karwan Yarweys saat 17.00'de yeterli çoğunluk sağlandığını ve başkan seçimine geçileceğini sözlerine ekledi

Irak'ın en yüksek yargı makamı Federal Yüksek Mahkemesi, bir parlamenterin aleyhine açtığı dava nedeniyle 14 Kasım 2023 Parlamento Başkanı Muhammad Halbuusi'nin parlamento ve üyeliğinin sonlandırıldığını duyurmuştu. Dolayısıyla Parlamento Başkanlığı görevinden de azledilmişti.

Bugün saat 17.00'den itibaren oturuma yaklaşık 200 Irak Parlamentosu üyesi katıldı. Saat 15.00’de toplanan Parlamento yeterli çoğunluğu sağlayamadığı için oturumu 2 saat ertelenmişti.

Irak parlamentosu Başkanının seçilmesi için 329 Parlamenterden 166'sının oyu gerekiyor.

Parlamento Başkanlığı için 3 aday yarışacak. Irak’taki yazılı olmayan anlaşmaya göre Irak Parlamento Başkanlığı Sunni Arapların payı. Ancak 3 ayrı ittifak kuran Sünni siyasi partiler tek aday üzerine anlaşamadı.

Hükümeti kuran Koordinasyon Çerçevesi İttifakı üç siyasi partiyi tek bir aday çıkarması konusunda ikna edemedi.

Cuma akşamı Muhammed Halbusi liderliğindeki Takaddum İttirfakı parlamenterleri oy birliğiyle Şeyh Şalan Abdul Cabbar Kerim’i aday olarak belirledi. Azim İttifakı Mahmud Meşhadeni'yi, Egemenlik İttifakı ise Salim el İsavi’yi aday gösterdi.

Ne olmuştu?

Takaddum Partisi eski üyesi ve Milletvekili Leyt ed-Duleymi, Halbusi'nin kendisini istifa dilekçesi yazmaya ve imzalamaya zorladığını iddia etmiş ve bunu Federal Mahkeme'ye taşımıştı.

Bunun üzerine Federal Mahkeme 14 Kasım'da söz konusu davayı görüşmüş, hem Halbusi'nin hem Duleymi'nin vekilliğini düşürme kararı almıştı.

Halbusi, 15 Kasım'da yaptığı basın toplantısında Yüksek Federal Mahkeme'nin vekilliğini düşürme yetkisinin bulunmadığını savunmuştu.

Federal Yüksek Mahkeme, milletvekili Muhammed Halbusi'nin "dolandırıcılık, çarpıtma ve tahrifat, yemini ihlal" suçlamasıyla görevden alınmasına ilişkin 16 sayfalık karar metnini yayımladı.

Mahkemeden "vekilliği düşürme yetkisine sahibiz" yanıtı

Yüksek Federal Mahkeme de Halbusi'nin vekilliğini düşürme kararının gerekçelerini açıkladı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Herhangi bir parti başkanının milletvekillerini istifa etmeye zorlaması, anayasal değerlere ve Anayasa'nın 5, 6, 14, 16,17, 20, 39 ve 50'nci maddelerine aykırıdır.

Bu, dünyadaki birçok parlamentonun alışık olmadığı, demokratik süreçten büyük bir sapmaya işaret ediyor. Irak Temsilciler Meclisinin temsil ettiği halkın iradesi hiçbir şekilde Meclis Başkanı'nın kişiliğine indirgenemez."

Muhammed Halbusi kimdir?

Sünni siyasetçi Muhammed Rekan Halbusi  1982 yılında Enbar ilinin Garma ilçesinde doğdu.

2014-2017 yılları arasında Cemal Kerbuli başkanlığındaki Hel grubunda milletvekili olarak görev yaptı.

Takaddüm Partisine liderlik etti.

29 Ağustos 2017’den  14 Eylül 2018’e kadar Enbar Valisi olarak görev yaptı.

15 Eylül 2018’de Irak Parlamentosunun başkanı oldu

9 Ocak 2022’de ikinci kez Irak Parlamentosu başkanlığına seçildi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli