Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kürdistan Parlamentosunun kararına karşı açılan davalara bakacak

Erbil (Rûdaw) - Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kürdistan Parlamentosunun görev süresini bir yıl daha uzatma kararının iptali  istemiyle yapılan dört başvuruyu gelecek hafta ele alacak.

Parlamentonun ana muhalefet bloğu tarafından yapılan başvurularda, kararın anayasaya aykırı olduğu öne sürülüyor.

Ekim ayında, Kürdistan Parlamentosu’nda, muhalefet bloğunun, seçimlerin bir yıl ertelenmesi kararının "yasadışı" olduğunu savunduğu bir oturumda, parlamentonun mevcut dört yıllık görev süresinin bir yıl uzatılmasına oy çokluğuyla karar verilmişti.

Muhalafet bloğu kararı yargıya taşımıştı.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nde, Kürdistan Parlamentosu Başkanı Rewaz Fayik aleynine, parlamentonun görev süresinin uzatılmasının "anayasaya aykırı" olduğu savunularak kararın iptali için dört dava açıldı. Açılan davaların ilk duruşması gelecek Pazar günü görülecek.

Şikayetler, Kürdistan Bölgesi Parlamentosu eski Başkanı Yusuf Muhammed, Yeni Nesil Hareketi Başkanı Şişwar Abdulwahid, Yeni Nesil Hareketi Irak Parlamentosu Milletvekili Srwa Abdulwahid ve Yeni Nesil Hareketi Kürdistan Parlamentosu Milletvekili Kawa Abdulkadir tarafından yapıldı.

Rûdaw muhabiri Hestyar Kadir'e konuşan Kürdistan Parlamentosu Hukuk Danışmanı Wriya Saadi, hukuk ekiplerinin iddiaları çürütmek için kanıt sunacağını söyledi.

Yeni Nesil Hareketi, seçimlerin 1 yıl ertelenmesi kararına karşı parlamento oturumlarını boykot edeceklerini birçok kez duyurmuştu.