Pezeşkiyan ile Sudani karşılıklı olarak birbirlerine ne hediye etti?

Erbil (Rûdaw) - İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Bağdat ziyaretinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani’ye Şii dini lider Ali Hamaney’nin sözlerinin yer aldığı bir tabloyu hediye etti. Sudani’de Pezeşkiyan’a kardeşlik ve eşitlik mesajları içeren bir tablo hediye etti.

Resmi bir ziyaret kapsamında Bağdat’ta bulunan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani ile bir araya gelmişti.

Görüşme sonrası iki lider karşılıklı bir şekilde birbirlerine hediye takdim etti.

Pezeşkiyan Başbakan Muhammed Şiya Es-Sudani’ye Şii dini lider Ali Hamaney’nin sözlerinin yer aldığı bir tabloyu hediye etti.

Buna karşılık Muhammed Şiya Es-Sudani de üzerinde İmam Ali'nin türbesinin siluetinin yer aldığı ve ‘kardeşlik ve eşitlik’ vurgusunun yapıldığı bir tabloyu Pezeşkiyan’a takdim etti. 

Tablonun üzerinde, İslam Peygamberi Muhammed'in dördüncü halifesi İmam Ali'nin kardeşlik ve eşitlik hakkındaki ünlü bir sözü yer alıyor.      

Tabloda hem Arapça hem de İngilizce olarak, "İnsanlar iki türlüdür: Ya dinde kardeşindir, ya da yaratılışta eşittir" yazıyor. 

Pezeşkiyan’a hediye edilen tablonun değeri, yaklaşık 4 bin dolar olduğu tahmin ediliyor.  

Irak'ın önde gelen heykeltıraşlarından Safa Nehat tablonun yapımını üstlendi.

Rûdaw’a konuşan sanatçı Safa Nehat, "Çalıştığım bu eserin piyasadaki fiyatı 3 ila 5 milyon Irak Dinar arasında bir değeri var. İran Cumhurbaşkanı'na hediye edilen tablonun yapımı yaklaşık iki ay sürdü. Tablonun yapımında sekiz kişilik bir ekip yer aldı. Tik ağacından yapılan bu eser, büyük bir özen ve uzmanlık gerektiren, son derece ayrıntılı bir çalışma gerektirdi" dedi.

Uzmanlarına göre, Irak'ın hediye ettiği tablo halklar arasındaki kardeşliğe ve iki ülke arasındaki yakınlığı sembolize ediyor.    

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’nın Sudani’ye takdim ettiği hediye ise, İran İslam Cumhuriyeti'nin dini lideri Ali Hamaney’nin, Irak'ta düzenlenen İmam Hüseyin'in şehadetinin 40. günü anma törenlerine ilişkin bir teşekkür mesajı içeriyordu.

Ahşap işlemeli tabloya konulan mesajın tam metni şöyle: 

"Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. Öncelikle, kalbimin derinliklerinden size teşekkür etmem gerekiyor. Kendi adıma ve büyük İran halkı adına, siz kervan sahiplerine, Erbain anma törenlerinde gösterildiğiniz yüce ihtişam, merhamet ve sevgi için sizlere teşekkür ediyorum.

Ayrıca büyük Irak halkına, ziyaret için güvenlik, uygun ortam ve koşulları sağlayan Irak hükümeti yetkililerine de teşekkür ediyorum. Özellikle, saygıdeğer din adamlarına ve Irak'taki büyük dini mercilere şükranlarımı sunuyorum. Onlar ki bu ziyaret için uygun ortamı hazırladılar ve iki halk arasında kardeşlik duygusunu pekiştirdiler. Bu teveccühünüzden dolay teşekkürü borç biliriz.

Sevgili Iraklı kardeşlerim, yollardaki kervanlarınızda, Hüseyin ziyaretçilerine (Allah'ın selamı üzerine olsun) gösterdiğiniz cömert davranışınız günümüz dünyasında eşsizdir. Ayrıca, Erbain ziyaretinin kendisi de tarihte benzersizdir. On milyonlarca insanın güvenliğini ve selametini sağlamak büyük bir sorumluluktur ve günümüzün güvensiz dünyasında eşi ve benzeri olmayan bir uygulamadır. Davranış ve eylemlerinizle İslami cömertliğinizi ve Arap misafirperverliğinizi vurguladınız. Bütün bunlar, Seyyid-üş Şüheda'ya (Allah'ın selamı üzerine olsun) olan sevginizden kaynaklanmaktadır. Hüseyin bin Ali'ye (Allah'ın selamı üzerine olsun) olan bu sevgi, türünün tek örneğidir, zaman ve mekan boyunca benzersizdir. Yüce Allah'tan, sizin ve bizim kalplerimizi bu sevgiyle daha da zenginleştirmesini diliyoruz. Allah'a şükürler olsun ki, bu sevgiye çeken çember genişlemektedir, Gazze'deki destansı direnişten birçok Müslüman olmayan topluma kadar."

Ali Hamaney’in mührünün yer aldığı mektubun sonunda, 'Ali el-Hüseyni el-Hamaney, Safer 1446' ifadelerine yer verildi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan resmi bir ziyaret çerçevesinde dün Bağdat’a gitmiş, Irak Cumhurbaşkanı Abdulatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya Sudani ile bir araya gelmişti.

Pezeşkiyan bugün de başkent Erbil’i ziyaret ederek, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve üst düzey yetkililerle görüştü.

Pezeşkiyan daha sonra Başkan Barzani ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan Erbil ziyaretinin ardından Süleymaniye’ye gitmiş KYB lideri Bafıl Talabani ile görüşmüştü.