IRAK - Koordinasyon Çerçevesi destekçileri süresiz oturma eylemi başlattı

Bağdat (Rûdaw) - Irak’ta İran destekli Şii Koordinasyon Çerçevesi taraftarları, Bağdat Yeşil Bölge önünde süresiz oturma eylemi başlattı.

İran destekli Şii Koordinasyon Çerçevesi destekçileri, Yeşil Bölge önünde toplanarak Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr taraftarlarının oturma eylemine karşı “anayasa ve düzeni koruma” sloganıyla gösteri düzenledi. Gösteri sonrası grup, Cadriye bölgesinde süresiz oturma eylemi başlattığını duyurdu.

Rûdaw'ın Bağdat'taki muhabiri, koordinasyon çerçevesinin Bağdat'ın Cadriye bölgesinde süresiz oturma eylemi ilan ettiğini söyledi. Koordinasyon Çerçevesi, Kürt partilerini cumhurbaşkanı adayına karar vermeye çağırdı.

Koordinasyon Çerçevesi’nden yapılan açıklamada, "Kürt siyasi partilerini cumhurbaşkanı adayını hızla belirlemeye ve en büyük fraksiyonun adayını başbakanlığa atamaya çağırıyoruz" denildi.

Bugün Cuma namazı ardından Bağdat’ta Sadr Hareketi, Koordinasyon Çerçevesi ve sivil toplum örgütleri 3 ayrı gösteri düzenliyor.

Sadr yanlıları, yaklaşık iki haftadır Yeşil Bölge’de oturma eylemi düzenliyordu.

Şii dini ve siyasi lider Sadr, 3 Ağustos'ta yaptığı açıklamada parlamentonun feshedilmesi ve erken seçime gidilmesi çağrısında bulunmuştu.

Sadr bu çağrısını bir kez daha yineleyerek bu sefer yargının müdahale edip Parlamentonun feshetmesini talep etmişti.

Sadr, destekçilerine de seslenerek, Parlementonun feshedilmesi için oluşturdukları talep formlarını doldurup imzaladıktan sonra yargıya teslim edilmesini istemişti.

Maliki ise Sadr’ın bu talebine karşı, ne erken seçim, ne rejim ve ne de anayasa değişikliği olmayacağı resti çekerek, bunlarla ilgili kararın ancak Parlamento tarafından alınabileceğini söylemişti. Sadr’ın taraftarlarının oturma eyleminden dolayı Parlamento toplanamıyor.

Sadr Hareketi:  Taleplerimiz yerine gelene kadar eylemler devam edecek

Şii liderin temsilcisi Seyyid Muhenned el-Musevi, Yeşil Bölge'de bugün kılınan birleşik Cuma namazı hutbesini okudu.

Seyyid Muhenned el-Musevi, "Göstericiler, gelecek dönemi şekillendirmek için sokağa çıktı. Liderimiz Sadr’ın dediği gibi tüm bileşenleri ve mezhepleriyle Iraklılar, bu devrimi zafere ulaştırmak için sorumluluk altındadır. Bu devrimden geri dönüş yok. Devrimciler, talepleri yerine gelene kadar eyleme devam edecekler. Bu ülkeyi Mukteda Sadr kurtaracak" dedi.

Koalisyon hükümetlerine karşı olduklarını aktaran Musevi, "Sadr var oldukça hiç kimsenin koalisyon hükümeti kurup, halkın servetini paylaşamayacağını" söyledi.

Sadr, destekçilerinin Bağdat ve güney kentlerindeki meydanlarda toplanmasını istedi. Şii lider, Necef ve Kerbela kentlerini bu eylemin de dışında tuttu.

3 grup sokağa çıktı

Saat 17:00 itibariyle iki büyük Şii grubu Sadr Hareketi yanlıları Yeşil Bölge’de Koordinasyon Çerçevesi taraftarları  Cadriye bölgesinde gösteri  düzenlemeye başladı. Sivil toplum ve diğer partilerden oluşan bir grup da Firdews bölgesinde saat 18:00’da sokaklara çıktı.

Koordinasyon Çerçevesi’nin taraftarları ayrıca Musul ve Basra’da gösteri düzenliyor.

Sadr yanlıları Parlamento binasını basmıştı

Irak'ta Ekim 2021'de yapılan seçimlerden galip çıkan Mukteda es-Sadr, İran yanlısı partilerle hükümet kurmaya yanaşmamış ve ardından siyasetten çekildiğini açıklamıştı. Sadr sonrası hükümet kurma işi rakibi Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti.

Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz'da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurmuştu.

Sadr yanlıları, İran'a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Sudani'yi protesto etmek amacıyla 30 Temmuz Cumartesi günü Yeşil Bölge'ye girerek Parlamento binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı.

Şii lider Sadr, 2 Ağustos'ta destekçilerine Parlamento'dan ayrılarak oturma eylemine binanın çevresinde devam etmeleri çağrısı yapmıştı.