Irak Dışişlerinden Şam-Ankara görüşmesine ilişkin açıklama

12-07-2024
Etiketler Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin NATO Şam-Ankara
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türkiye-Suriye görüşmelerinin Bağdat’ta gerçekleşmesi konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi. Hüseyin sınır güvenliğini görüşmek üzere önümüzdeki ay bir heyetin Ankara'ya gideceğini sözlerine ekledi. 

ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen 75’inci NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılan Irak Dışişleri Baka Fuad  Hüseyin basın açıklaması düzenledi.   

15 Ağustos'ta Irak heyeti Ankara'ya gidiyor

Irak Dışişleri Bakanı, Duhok ilinin Amedi ve Zaho ilçeleri sınırında Türk ordusu ile PKK arasında çatışmaların yaşanmasına ilişkin "Bana ulaşan bilgilere göre Türkiye tarafının Irak topraklarında herhangi bir saldırı yapmadığı yönünde. Bazı bölgelerde askeri hareketlilikler var. Biliyorsunuz 1991’den beri Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki bazı bölgelerde Türk askeri güçleri bulunuyor” dedi. 

Hüseyin, Washington'da Türkiye tarafıyla düzenli görüşmeler yaptıklarını,  Washington ziyareti sırasında Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la da bir araya geldiklerini söyledi. 

Irak Dışişleri Bakanı, Hakan Fidan başkanlığındaki Türk tarafıyla görüşmek üzere 15 Ağustos 2024'te kendisinin başkanlığında üst düzey bir Irak heyetinin Ankara'ya giderek bir dizi temaslarda bulunacağını sözlerine ekledi.

“Irak, Suriye ile Türkiye'yi bir araya getirmek istiyor” 

Şam-Ankara arasındaki normalleşmeye ilişkin Rûdaw muhabirinin sorduğu soruya Fuad Hüseyin, Irak’ın iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda devrede olduğunu belirterek, “Irak, Suriye ile Türkiye'yi bir araya getirmek istiyor” şeklinde yanıt verdi. 

Hüseyin, Türkiye ve Suriye tarafları arasında başkent Bağdat'ta bir toplantı yapılması konusunda ön anlaşmaya varıldığını doğrulayarak, henüz bir tarih belirlenmediğini kaydetti.

Hüseyin “Görüşme konusunda ön anlaşmaya varıldı ancak tarih belirlenmedi. Bağdat'a döndüm, tarih belirleyeceğiz" dedi.

"Liderlik düzeyinde Irak ve Türkiye taraflarının yanı sıra Irak ve Suriye tarafları arasında ilişkiler devam ediyor. Suriye Dışişleri Bakanıyla olduğu gibi Türkiye Dışişleri Bakanıyla da görüşmelerimiz oldu" ifadelerini kullandı. 

Irak Dışişleri Bakanı ayrıca Başkan Mesud Barzani’nin son Bağdat ziyaretinin de çok önemli olduğunu vurguladı.

Fuad  Hüseyin, Başkan Barzani’nin 3 Temmuz’da Irak’ın başkenti Bağdat’a gerçekleştirdiği 2 günlük ziyarete ilişkin  “Başkan Barzani'nin Bağdat ziyareti çok önemliydi ve genel olarak Irak'ın iç durumu üzerinde olumlu bir etki yarattı” dedi.

Bakan, “Başkan Barzani, Irak siyasi sürecindeki en etkili isimlerden biri olduğundan ziyaretin Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile federal hükümet arasındaki ilişkiler üzerinde büyük etkisi oldu” ifadelerini kullandı.

Fuad Hüseyin NATO zirvesinin oturum aralarında çok önemli toplantılar yaptıklarını  zirveye katılan birçok ülkenin dışişleri bakanları, ABD Savunma Bakanlığı ve Hazine Bakanlığı yetkilileriyle görüştüklerini dile getirdi.

Dışişleri Bakanları yapılan görüşmelere ilişkin Hüseyin, Gazze'deki durum başta olmak üzere güncel konuları ele alındığı ve görüşmelerin ülkelerle ikili ilişkilerin geliştirilmesi açısından olumlu geçtiğini söyledi.

Fuad Hüseyin, bugün ABD Hazine Bakanlığından bir temsilciyle çok önemli bir toplantı yaptıklarını ve Irak ekonomisiyle para politikasına ilişkin birçok önemli konuyu masaya yatırdıklarını sözlerine ekledi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli