Yoksul Iraklılar arasında doğum oranı çok yüksek
Erbil (Rûdaw) - Irak nüfusu arttıkça, emek yoğun işlerinden geçimini sağlamak için mücadele eden veya hayırseverlerin mali desteğine güvenen yoksul ailelerin sayısı da artıyor. Ekonomik yüklerine rağmen, çocuk sahibi olmaktan vazgeçmek istemiyorlar.
Irak'ın başkenti Bağdat'ın doğusunda, Dicle nehri yakınında, dört kardeş 30 yılı aşkın bir süredir yıkık bir evde yaşıyor.
Kavurucu yaz aylarında Bağdat sokaklarında soğuk içme suyu satarak ailesinin geçimini sağlayan Casim Cevdet'in ikisi engelli yedi çocuğu var.
Rûdaw'dan Enver Gazi'ye konuşan su satıcısı Casim Cevdet, "Yedi çocuğum, beş kızım ve iki oğlum var. Bunlar benim çocuklarım ve geçim kaynağım çok az, param yok. Bu benim kızım. Özel ihtiyaçları var. Sağır ve dilsizdir. Bu çocuk engelli yaşıyor. Onları okula göndermedim. Durumum çok içler acısı” dedi.
Yoksulluk ve çetin yaşam koşulları Casim Cevdet’i yormuş ama ama bunlar onu daha fazla çocuk yapmaktan asla alıkoymamış. O ve kardeşleri, çocukların geçimini Tanrı'nın sağladığını söyleyerek, çok çocuk sahibi olmakta sakınca görmüyorlar.
BM Dünya Gıda Programı (WFP) temsilcisi 2021'in başında yaklaşık üç milyon Iraklı'nın yeterli gıdadan yoksun olduğunu söyledi.
Irak'ın yoksulluk oranı, koronavirüs pandemisinden önce yaklaşık yüzde 20'ydi. Ancak UNICEF Temmuz 2020'de, koronavirüs pandemisinin neden olduğu daha fazla ekonomik zorluk nedeniyle Iraklıların yüzde 11,7'sinin yoksulluk sınırının altına düşebileceği yönünde uyardı.
Planlama Bakanlığı, Irak'ın nüfusunun 2030'da 50 milyona, 2050'de ise 82 milyona ulaşacağını tahmin ediyor. Bu da nüfusun yılda 850.000 ila bir milyon kişi oranında artacağı anlamına geliyor.