Irak ile Suriye güvenlik anlaşması imzaladı

12-05-2024
Etiketler Irak Suriye Güvenlik Anlaşması
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak İçişleri Bakanı Abdulemir El Şummeri, Suriyeli mevkidaşı Muhammed Rahmun ile bugün Bağdat’ta beş maddelik bir ortak güvenlik işbirliği mutabakatı imzaladı.

Irak İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Abdulemir El Şummeri bugün Bağdat’ta Suriyeli İçişleri Bakanı Muhammed Rahmun ile bir görüşme gerçekleştirdi.

İki bakan görüşmenin ardından 5 maddelik güvenlik anlaşması imzalandı.

Bakan Şemmeri ortak basın toplantısında, "Anlaşma, iki ülke arasında ortak güvenlik koordinasyonuna yönelik bir adım ve diğer ülkelerle atılacak benzer adımların başlangıcıdır” dedi.

Irak ile Suriye arasındaki anlaşma beş başlıktan oluşuyor. Bunlar; uyuşturucuyla mücadele, terörizm, sınır güvenliği, organize suç ve kara para aklamayla mücadele ile aranan kişilerin karşılıklı iadesi.

Şemmeri, ‘’Ülkelerimizde terörden muzdarip olduğumuz için Irak tarafıyla başta güvenlik olmak üzere her alanda işbirliği görüşüldü. Uyuşturucu ve insan ticareti yapan çetelerin gerçekleştirdiği bir suç olgusu var, bu nedenle ortak güvenlik işbirliği anlaşması imzaladık” ifadelerini kullandı.

Mutabakatın uyuşturucuyla mücadele, uluslararası sınırların kontrolü, aranan kişilerin iadesi, organize suçlarla mücadele ve kara para aklama konularında işbirliğine ilişkin bir dizi maddeyi içerdiğini belirten Şemmeri, “Irak ve Suriye arasında istihbarat işbirliği iyi düzeyde, bilgi alışverişinde ortak çalışmalar yapılıyor” dedi.

Suriyeli bakan Rahmun ise, uyuşturucu ile mücadele alanında Irak ile daha önce yapılan güvenlik işbirliği sayesinde bazı şebekelerin dağıtıldığını belirterek, daha geniş bölgesel iş birliği için önümüzdeki 22 Temmuz’da Bağdat’ta yeni bir toplantı düzenleneceğini bildirdi.

Rahmun ayrıca, “Irak, IŞİD suç çetelerini ortadan kaldırma konusunda büyük başarılar elde etti. Suriye’de halen zaman zaman saldırılar düzenleyen terör örgütü IŞİD’in yuvaları mevcut ve biz terörü tamamen ortadan kaldırma konusunda kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Suriye, Irak'a uyuşturucu geçiş rotalarından biri. Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın Rojava ve Suriye ile 600 kilometreden fazla sınırı bulunuyor.

Irak Ulusal Güvenliği Narkotikle Mücadele Müdürlüğü'ne göre Irak, uyuşturucu kaçakçılığı açısından dünyada 32. sırada yer alıyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli