İran ve Irak cumhurbaşkanları arasındaki resmi görüşme Kürtçe yapıldı

11-09-2024
Rûdaw
Etiketler İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ırak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid Kürtçe Bağdat Resmi ziyaret
A+ A-

Erbil (Rudaw) – İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ilk yurt dışı gezisini bugün Irak’ın başkenti Bağdat'a yaptı.

Pezeşkiyan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Irak’ın Kürt Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid tarafından kabul edildi.

Irak Cumhurbaşkanı Danışmanı Hawre Tofik, iki ülke cumhurbaşkanlarının görüşmeyi Kürtçe konuşarak gerçekleştirdiğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan bugün Bağdat ziyareti sırasında Rûdaw muhabiri Helkewt Aziz'in sorusunu da Kürtçe yanıtladı.

Masud Pezeşkiyan daha sonra Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir araya geldi. Irak Cumhurbaşkanı Danışmanı Hawre Tofik, görüşmeyi Rûdaw için değerlendirdi.

Hawre Tofiq, Abdullatif Reşid’in “Görüşmeyi Kürtçe konuşarak geçekleştirdik. Tatlı bir konuşmaydı” dediğini bildirdi.

Danışman Hawre Tofiq, toplantının yarım saat sürdüğünü ve tamamının Kürtçe olduğunu belirterek, “Ben onu tatlı bir Kürtçeyle selamladım, o da tatlı bir Mukriyani Kürtçesiyle karşılık verdi” dedi.

"Bölgede sınırların kalmayacağını hayal ediyordum"

Hawrê Tofiq, iki Cumhurbaşkanının İran-Irak ilişkilerini konuştuğunu ve Pezeşkiyan’ın "Irak'ın her kesimiyle ilişkilerimizin gelişmesini istiyorum. Gençliğimde bile bölgede sınırların kalmayacağını, ilişkilerimizin daha güçlü olacağını hayal ederdim” dediğini aktardı.

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı, Irak ve İran'ın ekonomi, sağlık, çevre ve güvenlik alanlarındaki programlarını uygulamak üzere uzmanlardan oluşan bir komisyon kurulmasını talep etti.

Hawre Tofik'in verdiği bilgiye göre Mesud Pezeşkiyan, Kürdistan Bölgesi ile sınırlarının bulunduğunu hatırlatarak, "Kürdistan Bölgesi'nin de bu stratejik programda yerini almasını istiyorum” dedi.

Hawrê Tofiq, Pezeşkiyan’in Irak'taki temaslarının ardından Kürdistan Bölgesi'ne de geleceğini hatırlattı.

“İlk kez Basra, Necef ve Süleymaniye'ye gidiyorlar”

Irak Cumhurbaşkanı Danışmanı'na göre Pezeşkiyan, siyasi partilerle ilişki kurmak istiyor ve bu nedenle tüm taraflarla görüşecek. Tofik, “Bu kez Kürtleri, Şiileri, Sünnileri görecekler. İlk kez Basra'ya, Necef'e, Süleymaniye'ye gidiyorlar, Erbil'e geliyorlar. Bu, İran'ın Irak'ın her parçasıyla ve Kürdistan Bölgesi ile dost olmak istediklerine dair bir mesajdır” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli