IRAK - Fetih Koalisyonu liderinden adaylık açıklaması

11-07-2022
Rûdaw
Etiketler Hadi Amiri Koordinasyon Çerçevesi Fetih Koalisyonu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Fetih Koalisyonu Başkanı Hadi Amiri, kurulacak yeni hükümete katılmayacaklarını ve başbakanlığa aday olmadığını açıkladı. Amiri, Koordisnasyon Çer.evesi’nin başbakan adayını destekleyeceklerini söyledi.

Seçimlerde birinci parti olan sadr Hareketi’nin 73 parlamenterinin topluca istifası sonrası Fetih Koalisyonu 17 olan milletvekili sayısını 28’e yükseltti. Sadr Haretketi’nden boşalan 4 milletvekilinin yeri henüz doldurulamadı.

Hadi Amiri bugün yaptığı açıklamada, bazı medya kuruluşlarının kendisini başbakanlığa adaylığını koyacağını ve bunun Koordinasyon Çerçevesi’nin dağıtmasına neden olacağı yönünde çıkan haberleri yalanladı.

Söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Amiri, “Başbakanlığa adaylık teklifini Koordinasyon Çerçevesi’nin bir arada kalmasını önemsediğim için reddettim. Koordinasyon Çerçevesi’nin göstereceği adayı destekleyeceğim. Önümüzdeki dönemde kurulacak hiçbir hükümette de yer almayacağız” dedi.

Öte yandan Yasa Devleti Partisi Parlamenteri Arif Hemami, Irak Başbakanlığı konusunun bayramdan sonra netleşeceğini belirterek, “Irak başbakanlığına adaylık başvurusu bir elin sayısını geçmiyor. Bayram tatili sonunda Koordinasyon çerçevesi adayını netleştirecek. Yasa devleti Partisi Başkanı Nuri Maliki’yi, Kanun Devleti Koalisyonu’nun başbakan adayı olarak gösterdik” dedi.

Hemami, Koordinasyon Çerçevesi’nin tek aday üzerine anlaşamaması halinde Başbakanın, Çerçeve ve bağımsız parlamenterlerin katılımıyla belirleneceğini söyledi.

bazı medya kuruluşları başbakanlık için en güçlü adayın Nuri Maliki ve Hadi Amiri olduğunu yazmıştı. Ancak her iki adayın Sadr tarafından kabul edilmemesi halinde gösterilerin yeniden başlaması muhtemel.

Mukteda es-Sadr babasının idam edilişinin yıl dönümünde taraftarlarını Bağdat'ta toplu namaz kılmaya çağırdı. Bu çağrı, Parlamento tatilinin sona erdiği ve siyasi grupların müzakerelere resmen başlayacağı bir tarihe denk gelecek. Koordinasyon Çerçevesi’nin ortak bir başbakan üzerinde anlaşmaya varıp varamayacağı, Sadr’a rağmen bir aday çıkarıp çıkaramayacağı veya konuyla ilgili anlaşmazlıkların devam edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor.  Bu belirsizlik, Sadr’ın Yeşil Bölge yakınlarında gösteri düzenleme ve Yeşil Bölge’ye baskın düzenleme sinyalleri vermesi endişesi yaratıyor.

Irak’ta seçimlerin üzerinden 9 aydan daha fazla bir süre geçmesine rağmen hükümet kurulamadı. Seçimden birinci parti olarak çıkan Sadr hareketi Parlamentodan topluca istifa etti ve hükümet kurma sürecinden çekildi. İran yanlısı Şii partilerin oluşturduğu Koordinasyon Çerçevesi’nin hükümeti kurması bekleniyor.

Ancak ondan önce Cumhurbaşkanın Parlamentoda seçilmesi, yeni cumhurbaşkanın hükümet kurması için bir ismi belirlemesi gerekiyor.

Cumhurbaşkanın Kürt partiler arasında çıkarılması gerekiyor.  KDP cumhurbaşkanlığı için Kürdistan Bölgesi İçişleri bakanı Reber Ahmed’i KYB ise mevcut cumhurbaşkanı Berhem Salih’i aday gösterdi. İki partinin tek isim üzerinde anlaşması için partiler arası görüşmeler devam ediyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli