Louis Sako, Irak ve dünyadaki Keldani Kilisesi'nin Patriği görevine geri döndü
Erbil (Rûdaw) - Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani daha önce Irak Cumhurbaşkanı tarafından görevinden alınan Kardinal Louis Rafael Sako’nun yeniden Irak ve dünyadaki Keldani Birliği Patriği olarak görevline başlaması için resmi kararı imzaladı. Kararın bir kopyası Kardinal Louis Rafael Sako’ya teslim edildi.
Irak Başbakanı Muhammed Şiyi Es-Sudani’nin imzası bulunan resmi bir kararla Kardinal Sako'yu resmi olarak Irak ve dünya Keldani Patriği olarak atamasına karar verildi.
3 Temmuz'da Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid'in Irak Keldani Kilisesi Patriği'ni azletmesi ülkede tartışma yarattı. Reşid'in imzasıyla çıkan yeni kararnameyle daha önce göreve getirilen Patrik Luois Sako'nun atanması iptal edilmişti.
Babiliyyun Hareketi lideri Reyyan Keldani ile Irak Keldani Katolikleri Patriği Louis Rafael Sako arasında yaşanan tartışma ardından Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, 2013 tarihinde çıkan 147. sayılı cumhurbaşkanlığı kararnamesini iptal ederek Keldani Kilisesi Patriği Luois Sako'yu görevinden azletti. Kararın Keldani Babiliyyun Hareketi'nin baskısı sonucu alındığı iddia edilmişti.
Gerginliklerin ardından Türkiye'yi ziyaret eden Kardinal Sako, 21 Temmuz'da başkent Erbi’e geldi. Kürdistan hükümeti ve dini yetkilileri tarafından sıcak bir şekilde karşılandı.
Erbil’e geldiği sırada gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kürdistan Bölgesi'nde dini sembollere saygı duyuluyor. Bunun kanıtı bu sıcak karşılama ve saygıdır. Bu bizim için onurun geri dönüşüdür” dedi.
Dokuz ay sonra, başbakan Sudani’nin daveti üzerine Bağdat'a döndü.
başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre Sudani, Patrik'in Bağdat'a dönüşünden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve onun varlığının ve rolünün önemini vurguladı. Hükümetin Irak toplumunun tüm kesimleri arasında bir arada yaşama ve kardeşliği teşvik etme konusundaki kararlılığını teyit etti.
Kararnameyle ilgili Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:
"Kararnameyi iptal etmek anayasal bir durumu düzeltmek içindi. Daha önce çıkarılan kararnamenin hiçbir yasal ve kanuni dayanağı bulunmuyordu ve Irak'taki diğer kilise ve bileşen başkanları da benzer kararnameler talep ediyor. Dini kurum, hükümet kurumu, başındaki dini kişi de devlet memuru kabul edilemez. Kararnamenin iptali, Kardinal Louis Sako'nun dini veya yasal statüsünü etkilemeyecek. Patrik Louis Sako Cumhurbaşkanlığı tarafından büyük saygı ve takdir görüyor."
Kardinal Sako ise Irak'ın üç başkanlığına (cumhurbaşkanı, başbakan, ve parlamento başkanı) yazdığı bir mektupta, "Irak tarihinde benzeri görülmemiş bir gelişme olan Babiliyyun Hareketi'nin bana, Hristiyan cemaati ve bileşenlerine karşı kasıtlı ve taciz edici kampanyasına yanıt verilmemesi, bu tacizi durduracak bir gücün olmaması, hükümetin sessizliği ve cumhurbaşkanlığı kararıyla azletmem nedeniyle Patrikhaneyi Bağdat’tan İstanbul'a çekiyorum. [...] Ve Kürdistan Bölgesi'ndeki bir kiliseye taşınmaya karar verdim” ifadelerini kullanmıştı.