Ayetullah Sistani: Virüsten korkanlar oruç tutmayabilir

11-04-2020
Rûdaw
Etiketler Ayetullah Seyid Ali Sistani Ramazan Oruç Irak Irak Parlamento Başkanı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Iraklı Şii dini lider Ayetullah Seyid Ali Sistani, Ramazan’da koronavirüsüne yakalanmaktan korkan müslümanların oruç tutmamasının dinen caiz olduğunu söyledi.

Iraklı Şii lider Ayetullah el Uzma Seyyid Ali Sistani, Ramazan ve oruç ile ilgili sorulara yanıt verdi.

“Doktorlar koronavirüsü salgınına karşı insanların kornması gerektiği uyarısında bulunuyor. Ramazan’da salgının yayılma tehlikesi hala devam ediyorsa müslümanların bu yıl oruç tutması farz olur mu?” şeklindeki soruya Sistani, şöyle yanıt verdi:

“ Ramazanda oruç tutmak bireysel bir görevdir. Bu nedenle tutabilecek herkes orucunu tutmalıdır. Oruç tutarken başkasının tutup tutmadığına bakmamalıdır. Önümüzdeki Ramazan ayında koronavirüsüne yakalanmaktan korkan müslümanlar, tüm tedbirleri almış olmalarına rağmen virüse yakalanmaktan korkuyırsa oruç tutmayabilir, bu görevini yerine getiremeyebilir.”  

Sistani, “Bununla birlikte, hastalığın gelişme riskine karşı evde kalarak, başkalarıyla yakın temasta bulunmadan, maske ve tıbbi eldiven kullanarak ve sık dezenfeksiyonla riski azaltılırsa o zaman oruç tutmalıdır” diye ekledi. 

Ramazan ayı boyunca evde kalabilenlerin oruç tutması gerektiğini belirten Sistani, “Bununla birlikte, işlerini herhangi bir nedenle terk edemeyen ve gün boyunca su içmezlerse virüs bulaşma riski bulunanlar, kendilerini hastalıktan korumak için başka bir şey yapamayacaklarından korkanlar oruç tutmak zorunlu değildir. Tabii ki, halka açık yerlerde yemek yeme ve içmemeye de dikkat etmelidirler” dedi. 

Sistani, “Ramazan’da oruç tutmanın en önemli dini görevlerden biri olduğu açıktır ve gerçek bir sebep dışında oruçtan kaçılmamalı” ifadelerini kullandı.

Irak Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkede şu ana kadar 1281 kişi koronavirüsüne yakalandı, bunlardan 70’I hayatını kaybetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve İran Dışişleri Bakanı Abbası Irakçı/ Foto: AA

Irak Dışişleri Bakanı: Hava sahamızı İran'a karşı kullandırtmayız

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Tahran'a saldırı için ülke hava sahasının kullanılmasını asla kabul etmeyeceklerini söylerken, İran Dışişleri Bakanı Abbası Irakçi de savaştan yana olmadıklarını belirtti.