Türkiye/Irak – Elektronik vize askıda

Haber Merkezi – Türkiye'nin, Irak vatandaşlarına yönelik elektronik vize uygulamasını durdurduğu bildirildi.

 

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı yaptığı yazılı açıklamda, Türkiye’nin güvenliğinin korumak ve yasadışı mültecilerin akışını önlemek amacıyle Irak’a uygulanan vize politikasında değişikliğine gittiklerini belirtti.

 

Kaymakçı, bundan sonra Türkiye’yi ziyaret etmek isteyen Irak vatandaşlarının, Irak içinde bulunan Türk konsolosluklarından vize almak durumunda olacaklarını ifade etti.

 

Vize ücretsiz

 

2015 Yılında 160 bin Irak vatandaşının Türkiye içinde yasadışı şekilde kaldığına ve 90 bin vatandaşın Avrupa ülkelerine yasadışı şekilde göç ettiğine dikkat çeken Kaymakçı şunları belirtti:

 

"Irak’tan Türkiye’ye ziyaret düzenlemek isteyen vatandaşlar arasında IŞİD ile bağlantılı binlerce şüpheli tespit edildikten sonra Türkiye’ye giriş yapmaları engellendi. Irak’a uygulanan vize değişikliği Türkiye üzerinden Avrupa’ya yasadışı bir şekilde göç etmek isteyen diğer ülkelerin vatandaşlarını da kapsayacak. Irak vatandaşlarına verilen vize karşılığında hiçbir ücret alınmayacak.”

 

Elektronik vize uygulamasına yapılan değişiklik; Schengen, ABD, İngiltere, İrlanda gibi ülkelerinin vizesini taşıyan vatandaşlara uygulanmayacağını ifade eden büyükelçi, bu vizelerden herhangi birine sahip olanların yine internet üzerinden Türkiye vizesi alabileceklerinin altını çizdi.

 

Kaymakçı; Habur Sınır kapısını kullanmak isteyen vatandaşlar için elektronik vize yanında Erbil ve Bağdat konsolosluklarının mührünün de gerektiğini aktardı.

 

37 bin şüpheliye yasak

 

Büyükelçi Kaymakçı, IŞİD ile bağlantılı 37 bin şüphelinin Türkiye'ye girişinin yasak olduğunu ve ülkeye girdikten sonra tespit edilen bin şüphelinin de ülkelerine gönderidiğini, 700 yabancı savaşçının da hapse atıldığını kaydetti.