Ezidi kadınlara rehabilitasyon kursu

11-01-2017
Rûdaw
Etiketler Ezidi kadınlar Rehabilitasyon
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) – IŞİD’den kurtarılan Ezidi Kürt kadınların, topluma tekrardan kazandırılmaları için rehabilitasyon kursları düzenlenecek.

 

Irak’ın 2017 bütçesinden IŞİD’den kurtarılan Ezidi Kürt kadınlarının tekrardan toplum içerisinde yaşamlarına devam etmeleri için rehabilitasyon projesi kapsamında düzenlenecek kurslara 2 milyar dinarlık (1 milyon 500 bin dolar) pay ayrıldı.

 

2014 yılında IŞİD’in Şengal’e saldırmasıyla bölge halkının bir bölümü göçerken, büyük bir kısmı da IŞİD tarafından kaçırıldı. Kaçırılanlardan önemli bir kısmının akıbeti bilinmezken, hayatta oldukları bilinen kısmı da kurtarılmayı bekliyor. Kaçırılan Ezidi kadınların bir bölümü çeşitli yollarla kurtarıldı.

 

Irak Parlamentosu Ezidi Parlamenteri Viyan Dahil'in paylaştığı bilgilere göre, Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin çabalarıyla 2 bin 754 Ezidi kadın kurtarıldı ancak halen 3 bin 659’ü IŞİD'in elinde.

 

Söz konusu proje Viyan Dahil tarafından parlamentoya sunulmuştu.

 

Rûdaw'a konuşan Dahil, “ IŞİD'den kurtarılan kadınların psikolojik durumları çok kötü. Hazırladığımız birkaç projeyle tekrardan normal hayata katılmalarına yardımcı olmaya çalışacağız. Bu şekilde onlara maddi bir gelir de sağlanmış olacak” dedi.

 

Ezidi parlamenter, “Projelerden biri, kamplarda dikiş ve el işleri kursları düzenlemek olacak. Bu şekilde hem çalışıp kazanacaklar hem de psikolojileri düzelecek” şeklinde konuştu.

 

Elde edilen ürünlerin kamp içerisinde satışa çıkarılabileceğini ve hükümet tarafından da alınabilieceğini söyleyen Dahil, bunun Ezidi kadınlara için bir gelir kapısı olacağını dile getirdi.

 

Rûdaw'a konuşan Dak Derneği Başkanı Sozan Sefer, 2015 yılında Ezidi Kürt kadınlarının kalkınması için dernek kurduklarını belirterek “Ezidi kadınları için yapılacak her projeyi destekleriz ancak umarım bu proje de öncekiler gibi lafta kalmaz. Çünkü daha önce de birkaç proje kabul edildi ancak Irak Hükümeti tarafından hayata geçirilmedi” şeklinde konuştu.

 

Psikolog Dılsoz Ebubekir ise, “Bu projenin hayata geçirilmesi çok önemli çünkü Ezidi kadınlarının buna çok ihtiyacı var. Tedavi dendiğinde akıllara hemen ilaç, ameliyat gelmemelidir. Kaçırılan Ezidi kadınların daha çok psikolojik tedaviye ihtiyacı var”dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli