Irak Merkez Bankası Başkanı’nın sözlerinin ardından Irak dinarı, dolar karşısında değer kaybetti

Erbil (Rûdaw) - Irak Merkez Bankası Başkanı’nın Rûdaw’a yaptığı, “Dinar-ABD doları kuruna müdahale edilmeyecek” açıklamasından sonra, Irak dinarı Kürdistan Bölgesi’nde dolar karşısında değer kaybetti. Mevcut durumda, 100 dolar 147 bin 400 Irak dinarı değerinde işlem görüyor.

Erbil Dolar Satıcıları Konseyi Üyesi Haci Sabir, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “100 dolar, 147 bin 400 Irak dinarına erişti. 100 doların 148 bin dinara ulaşması öngörülüyor” dedi.

Sabir, Irak Merkez Bankası Başkanı’nın, Rûdaw’a, “Dinarın dolar karşısındaki döviz kuruna müdahale edilmeyecek” şeklindeki açıklamasına değinip bu açıklamanın doların, dinar karşısında değerlenmesine direkt etki ettiğini belirtti.

Birleşik Krallık, Irak ve Kürdistan Bölgesi arasında ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerini geliştirmek için Dubai'de, IBBC konferansı düzenleniyor. Rûdaw ekibi de konferansa katılıyor ve konferanstan yayınlar yapıyor.

Konferansta, Irak Merkez Bankası Başkanı Mustafa Galip Muhif, Rûdaw’dan Muhammed Şêx Fatih’in, “Dinar dolar karşısında değer kaybediyor. Döviz kurunu müdahale etme konusunda herhangi bir karar aldınız mı?” şeklindeki sorusuna, “Döviz kuruna müdahale edilmeyecek” yanıtını verdi.

Irak Merkez Bankası Başkanı Muhif, “Mevcut fiyat ne kadar süre sabit kalacak?” şeklindeki soruya ise, “Birkaç yıl boyunca devam edecek” yanıtını verdi.

Irak Merkez Bankası, 2020'nin sonunda dinarın değerini düşürmeye, doların değerini ise yükseltmeye yönelik bir karar almıştı. Bu karar, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu ile koordineli olarak alınmıştı. O zamandan bugüne 100 dolar, 118 bin Irak dinarından 145 bin dinara yükseldi.

Son zamanlarda, bir dizi parlamenter dinarın dolar karşısında değerinin artırılması çağrısında bulunduktan sonra piyasalarda durum değişti ve 100 dolar, 145 bin dinarın altına düştü fakat sonrasında yeniden 147 bin dolara yükseldi.

Irak Merkez Bankası Başkanı Mustafa Galip Muhif, yetkililer tarafından yapılan siyasi açıklamaların Merkez Bankasının kararlarını “etkilemeyeceğini” de ifade etti.