‘Keskin nişancı kullanıldı’

10-10-2019
Etiketler Abdulmehdi Bağdat Protesto Pasdaran
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) - Eski Irak Başbakanı Haydar Abadi, Adil Abdulmehdi başkanlığındaki Bağdat hükümetinin yaşanan gösterilerde, göstericilere karşı keskin nişancı kullanmakla suçladı.

Haydar Abadi'nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Abadi, Bağdat'ta bir grup gençle bir araya geldiği belirtildi.

Gösterilere ilişkin Abadi, “Daha önceleri de gösteriler yapıldı. Ancak bu gösterilerde yeni olan şey, hükümetin buna karşı acımasızca davranması, keskin nişancıların kullanılması ve televizyon kanallarının kapatılması oldu” ifadelerini kullandı.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta, 1 Ekim'de başlayan hükümet karşıtı gösterilerde şimdiye kadar en az 110 kişi hayatını kaybetti, 6 binden fazla kişi de yaralanmıştı.

Gösterilere Erbain törenleri için bir süre ara verildiği belirtilmişti.

Pasdaranlar Irak’ta güvenliği sağlıyor

Devrim Muhafızları Ordusu (Pasdaran) Sözcüsü Ramazan Şerif, ordularına bağlı Kudüs Gücü ile Irak polisi ve Heşdi Şabi'nin, Irak topraklarında Erbain törenlerine katılacak ziyaretçilerin güvenliğini sağlayacağını bildirdi.

İran merkezli Radyo Erbain'e konuşan Ramazan Şerif, ordularının dış operasyonlarından sorumlu birimi Kudüs Gücü'nün, son günlerde hükümet karşıtı gösterilere sahne olan Irak'ta düzenlenecek Erbain törenlerine katılan İran vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için bu ülkede bulunduğunu söyledi.

Şerif, "Kudüs Gücü, Irak polisi ve Haşdi Şabi, Irak topraklarında Erbain törenlerine katılacak ziyaretçilerin güvenliğini sağlayacak" dedi.

İranlı general Kasım Süleymani'nin başında bulunduğu Kudüs Gücü, İran'ın ülke dışındaki askeri-istihbari operasyonlarını yönetiyor. Kudüs Gücü’ne bağlı Heşdi Şabi güçleri 2017 yılında düzenlenen Kürdistan’ın bağımsızlık referandumu sonrası Peşmerge Güçleri’ne saldırmıştı. Söz konusu saldırının ardından Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgelere referanduma destek veren Kürtlerin yanı sıra bazı Arap ve Türkmenler de evlerinden çıkartılmıştı.

Erbain törenleri nedir?

Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ile beraberindeki 72 kişinin, 10 Ekim 680'de (Hicri 10 Muharrem 61) Kerbela şehrinde şehit edilişi, her sene "Aşura Günü"nde anılıyor.

Hicri takvime göre "Aşura Günü"nden 40 gün sonrasında yapılan anma etkinliklerine Erbain (Kırkıncı Gün) törenleri adı veriliyor.

İran vatandaşları başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan Şiiler, Erbain törenlerine katılmak amacıyla her yıl Irak'ın Kerbela kentine gidiyor. Erbain törenleri bu sene 19 Ekim Cumartesi günü yapılacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli