Irak’tan Türkiye vatandaşlarına kısmi vize muafiyeti kararı

10-09-2024
Rûdaw
Etiketler Bağdat Türkiye Irak Irak hükümeti
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak hükümeti Türkiye vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını kısmi olarak kaldırdığını duyurdu. Geçtiğimiz ay Türkiye’nin Irak vatandaşlarına uyguladığı vize muafiyet kararına benzer bir karara imza atan Irak Başbakanlığı, 15 yaş altı 50 yaş üstü Türkiye vatandaşlarına vize muafiyeti tanıyacak. 

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani’nin başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu 37’inci olağan oturumunda alınan bir kararla Türkiye vatandaşlarına vize muafiyeti tanınacak.

Bakanlar kurulu kararında “Karşılıklı ilkeler gereği” ibaresine yer verilerek 15 yaş alt 50 üstü Türkiye vatandaşları vizeden muaf tutulacak.

Bakanları kurulunun 37’inci olağan oturumunda alınan kararın içeriği şöyle:

“Umuma mahsus pasaport hamili (15) yaş altı ve (50) yaş üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının karşılıklılık ilkeler gereğince ziyaret vizesinden işlemler ve harçlardan muaf tutulacak. Havalimanları ve sınır kapılarında doğrudan verilecek vizeyle ziyaretçiler, Yabancıların İkamet Kanunu (2017/76) hükümleri kapsamında 30 gün kalış hakkına sahip olacaktır.”

Kararın ne zaman yürürlüğe gireceği konusunda net bir tarih yok.

Türkiye’de benzer bir karara imza atmıştı

Türkiye ve Irak savunma bakanları tarafından 15 Ağustos'ta askeri mutabakat zaptı imzalanmasının ardından kamuoyuna açıklanan "Irak vatandaşlarına vize serbestisi" kararı, 29 Ağustosta Resmi Gazete’de yayımlandı.

1 Eylül'den itibaren 15 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük Iraklılara Türkiye'ye girişlerinde vize serbestisi uygulanmaya başlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, "Irak Cumhuriyeti’nin 15 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük umuma mahsus pasaport hamili vatandaşları Türkiye’ye yapacakları 180 gün içinde azami 90 gün ikamet süreli turistik seyahatlerinde ve transit geçişlerinde" vizeden muaf olacak.

1 Eylül tarihinde uygulanmaya başlanan muafiyet kararı 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun 18’inci maddesi gereğince alındı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli