Irak Savunma Bakanı: PKK konusunda endişeliyiz

10-09-2024
Etiketler Irak Savunma Bakanı Sabit Abbasi PKK Semawa Nasıriye Güvenlik anlaşması
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Savunma Bakanı Sabit Abbasi, PKK’nin Irak’ın diğer vilayetlerdeki hareketliliğinden endişe duyduklarını belirterek, PKK’nin Semawa ve Nasıriye gibi vilayetlerde bazı kimseler ile ilişki içerisinde olduğuna dair ellerinde bilgi olduğunu söyledi.

Irak Savunma Bakanı Sabit  Abbasi, bir televizyon kanalına verdiği röportajda Irak hükümetinin muhalif grupları sınırlarından uzaklaştırmak ve silahsızlandırmak için Türkiye ile bir anlaşmaya varmaya çalıştığını söyledi.

Abbasi, "Türkiye bizden, İran'la sorunu çözdüğümüz şekilde bu sorunu çözmemizi istedi" ifadelerini kullandı.

"PKK yasaklı örgütler listesinde"

19 Mart 2023’te Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci ve İran Ulusal Güvenlik Sekreteri Ali Şemhani Bağdat’ta Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani gözetiminde, Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılması ve iki ülke arasındaki sınır güvenliğini kapsayan bir  güvenlik anlaşması imzalamıştı.

Türkiye ile yapılan istişareler doğrultusunda PKK’nin Irak’ta “yasaklı örgütler” listesine alındığını hatırlatan Abbasi, "Mahkeme kararına göre PKK’nin merkezleri kapatıldı ve siyasi partiler dairesi birçok partiyi yasakladı" şeklinde konuştu.

Irak Savunma Bakanı Sabit  Abbasi ve Türkiye Savunma Bakanı Yaşar Güler, 15 Ağustos’ta  Ankara'da “Askeri, Güvenlik Koordinasyonu ve Terörle Mücadele ”ye İlişkin Mutabakat zaptı imzaladı.

Rûdaw'ın ayrıntılarına ulaştığı anlaşmaya göre, Irak ve Türkiye, Bağdat'ta Müşterek Harekat Komutanlığı'na bağlı ve iki tarafın birlikte yöneceği ortak bir güvenlik koordinasyon merkezi kuracak.

"PKK'nin faaliyetlerinden endişeliyiz"

Savunma Bakanı röportajının devamında PKK’nin giderek yaygınlaşan faaliyetlerinden duyduğu endişeyi dile getirerek şunları söyledi:

“Irak hükümeti, PKK'nin hareketliliği ve diğer vilayetlerdeki insanları kendi saflarına çekme girişimlerinden endişe duymaktadır. Nasıriye ve Semava'da bazı kişilerin PKK ile ilişkilendiğine dair elimizde bilgiler var."

"Türkiye'ye çekilmesi yönünde baskı yaptık"

TSK’nın operasyon düzenlediği ve konuşlandığı bölgelere ilişkin de konuşan Irak savunma Bakanı, "Türkiye’ye askerlerini çekmesi de dahil, kontrolündeki bölgeleri Peşmerge Güçlerine veya Irak Federal Güçlerine teslim edilmesi konusunda baskı yaptık. Anlaşmanın taslağı elimizde ve Türkiye buna hazır olduğunu ifade etti" dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli