Irak nüfus sayımının ilk aşamasına hazırlanıyor

10-08-2024
Rûdaw
Etiketler Irak Nüfus sayımı Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak; Planlama Bakanlığı’nın anketörleri eğitmesiyle uzun zamandır beklenen ulusal nüfus sayımının ilk aşamasını bu ayın sonlarında gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Irak Planlama Bakanlığı Sözcüsü Abdul Zahra al-Hindawi, “Sayım belirli bir aşama ve zamanda gerçekleştirilecek. İlk aşama için 20.000 anketör belirlendi ve şimdi bu ayın sonunda sürece başlamaları için onları eğitiyoruz” dedi.

Irak Kasım ayında bir nüfus sayımı gerçekleştirecek. Bu, 1997'den bu yana yapılan ilk genel nüfus sayımı olacak ve 1987'den bu yana Kürdistan Bölgesi'nin illerini de kapsayan ilk sayım olacak.

1997'deki son nüfus sayımında Irak’ın nüfusu 19 milyondu. Ayrı bir sayımda Kürt illerinin nüfusu 2,8 milyon olarak belirlendi. Şu anda toplam nüfusun 51 milyon olduğu tahmin ediliyor.

Rûdaw’a konuşan Hindawi, “Nüfus sayımını gerçekleştirmenin temel amaçlarından biri ülkenin farklı sektörlerindeki boşlukları ve eksiklikleri doldurmaktır. Nüfus sayımı aracılığıyla bu eksiklikleri ortadan kaldırabiliriz” dedi.

Sözcüye göre, birinci aşama tamamlandığında 120.000 anketör 20 Kasım'da ikinci aşamayı başlatmak üzere eğitilecek.

Irak, yıllardır yeni bir nüfus sayımı gerçekleştirmeyi tartışıyor. Olası sayım, Baas dönemini kapsayan Araplaştırma faaliyetleri, Kerkük'ün statüsü ve Kürdistan Bölgesi’nin federal fonlardaki payının büyüklüğü gibi tarihi sorunların çözümüne katkıda bulunabilir.

2020 için planlanan nüfus sayımı, koronavirüs salgını nedeniyle ertelenmişti.  

Bağdat ve Erbil arasında nüfus sayımı gerçekleştirmenin önündeki en önemli engel etnik köken sorunuydu.

Irak hükümeti, nüfus sayımı sırasında vatandaşların etnik kimlikleriyle ilgili soru sorulmayacağını açıklamıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli