Irak hükümetinden TSK'nın operasyonlarına ilişkin açıklama: Saldırıları reddediyoruz

10-07-2024
Rûdaw
Etiketler TSK TSK-PKK çatışma Kürdistan Bölgesi Irak PKK
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) – Irak’ta Ulusal Güvenlik Bakanlar Konseyi, Başbakan Muhammed Şiya Es-Sudani’nin başkanlığında toplandı. Toplantıda, TSK’nın Kürdistan Bölgesi topraklarında düzenlediği askeri operasyon ele alındı. Konsey, TSK’nın askeri operasyonunun araştırılması için bir heyetin Kürdistan Bölgesi'ne gönderilmesi talimatını verdi.

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanı ve Başbakan Muhammed Şiya Es-Sudani, Ulusal Güvenlik Bakanlar Konseyi toplantısına başkanlık etti.

Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Sözcüsü Yahya Resul, toplantıya ilişkin yayımladığı yazılı açıklamada, "Güvenlik ile ilgili gündemdeki en önemli konular ve gelişmeler görüşüldü. Bunlara ilişkin gerekli kararlar ve yönlendirmeler alındı" ifadelerine yer verdi.

"Toplantıda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır bölgelerine yaptığı müdahale ve ihlallerin" görüşüldüğü belirtilen açıklamada, “Türk askeri harekâtı ve Irak topraklarına yönelik saldırının reddedildiği vurgulandı” denildi. 

Türkiye'nin “iyi komşuluk ilkelerine uyması” gerektiğine yer verilen açıklamada, Ankara hükumetinin diplomatik ilişkiler çerçevesinde güvenlik boyutuyla ilgili her türlü konuda Irak hükumetiyle koordinasyon içinde olması" gerektiği ifade edildi.

Irak'tan askeri bir heyet Kürdistan Bölgesi'ne geliyor

Sudani, sınırda yaşanan gelişmeleri gözden geçirmek ve Irak'ın egemenliğini etkileyen meseleler hakkında ortak bir tutum sergilenmesi amacıyla Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım El Araci başkanlığındaki bir heyetin Kürdistan Bölgesi'ne gönderilmesi talimatını verdi.

Irak'ın "kendi topraklarına ihlal veya Irak topraklarının komşu ülkelere saldırmak için bir geçit olarak kullanılmasını" önlemeye yönelik anayasal haklarını koruyacağı belirtildi.

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Başbakan Sudani, başkanlığında toplanan Ulusal Güvenlik Bakanlar Konseyi toplantısına İçişleri, Savunma, Adalet ve Maliye bakanları, Heşdi Şabi komitesi başkanı, istihbarat, güvenlik ve askeri kurum yetkilileri de katıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli