Irak Petrol Bakanı: Petrol ihracatının yeniden başlaması için Türkiye ile müzakere ediyoruz

Erbil (Rûdaw) - Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani Türkiye ile petrol ihracatının yeniden başlatılması Ankara yönetimi ile müzakerelere devam edildiğini söyledi. Abdulgani Irak’ta günde 4 milyon varil petrol üretildiğini bundan 3,4 milyon varilin ihraç edildiğini açıkladı.

Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani Irakiye’ye yaptığı açıklamalarada geçtiğimi şubat ayından bu yana askıya alınan Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki petrol ihracatına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Irak’ta günlük petrol üretiminin 4 milyon varil petrol olduğunu ifade eden Abdulgani, bu miktardan 3,4 milyon varilin ihraç edildiğini açıkladı.

Gaz üretiminin yüzde 63 artarak günde 1,9 milyar fitküpe yükseldiğini belirten Bakan Hayyan Abdulgani üretim sırasında günde bir milyar metreküpün yakıldığını söyledi.

Irak’ta petrol üretimi sırasında milyonlarca fitküpe gaz salınıyor, bu da ülkenin bütçesine zarar verdiği gibi doğasını da kirletiyor.

Bakan Hayyan Abdulgani, “Gazı yakımı 2028'den 2030'a kadar tamamen durdurulacak ve gelecekte Irak'ın gaz ithal etmesine gerek kalmayacak" dedi.

Irak günde 3,1 milyar fitküp gaz üretiyor; bu rakam önceki yıllara oranla 2,9 milyar fit küp arttı.

Irak’ın gaz rezervleri hakkında da bilgi veren Bakan Abdulgani , “Irak’ta 140 trilyon fit küp olduğu tahmin ediliyor” dedi.

Irak’ta günlük 21 milyon litre benzin üretirken, 28 milyon litre de tüketiliyor. Bakan Abdulgani benzinin yüzde 50'sinin hükümet tarafından sübvansiyonlu fiyatlarla sağlandığını söyledi.

Irak bütçe kanununa göre, 211 trilyon dinara ulaşacak olan 2024 bütçesinin doldurulması için günlük 3,5 milyon varil petrolün ihraç edilmesi gerekiyor.

Hayyan Abdulgani, petrol ihracat rotalarını artırmayı planladıklarını ifade ederek, petrol ihracatının Ceyhan limanı üzerinden devam etmesi için Türkiye ile müzakereye devam ettiklerini belirtti.