Irak: Barajlarımız Türkiye'den su tahliyesini alacak kapasiteye sahiptir

Erbil / Rûdaw –  Maraş’taki 7.7 ve 7.6 şiddetinde depremlerin ardından Türkiye’deki barajların bir kısmında su tahliyesi yapılacağı açıklandı. Irak Su Kaynakları Bakanlığı yetkilisi, “Irak’ta barajların durumu iyi. Barajlar Türkiye'nin bırakacağı ilave suyu almaya hazır” dedi.

Irak Su Kaynakları Bakanlığı Sözcüsü Halit Şimal, Rûdaw’a yaptığı açıklamada Türkiye’de depremlerin etkilediği ve yıkılma tehlikesi altındaki barajlardan su tahliyesi edilmesini değerlendirdi.

Şu ana kadar Türkiye yetkililerinden Irak’taki barajlara ek su tahliye edileceğine dair kendilerine bir bilgi verilmediğini dile getiren Şimal, “Barajlarımızdaki su seviyesi arttı ancak bu son dönemde yağan yoğun yağışlar sayesinde oldu. Türkiye’den herhangi ek su takviyesi barajlarımıza olmadı” ifadelerini kullandı.

Sözcü Şimal, “Barajlarımızın yarısı dolu.  Dolayısıyla Türkiye'nin herhangi bir su salımı hem Türkiye hem de bizim açımızdan iyi olacak. Herhangi  bir tehlikeli durum söz konusu değil. Çünkü birkaç yıldır hem kuraklık ve hem de Türkiye'nin suyu kısıtlı salımı nedeniyle büyük zararlar gördük. Barajlara ek su tahliyesi için gerekli hazırlıklar yapılacaktır" dedi.

Şimal, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki barajların depremden etkilenmediğini, ek suyu alabilecek kapasiteye sahip olduğunu belirterek, teknik ekiplerin barajların ek su alabilmesi için gerekli incelemeleri yapacağını sözlerine ekledi.

Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerinde etkilenen 10 ilde 19 bin 388 hayatını kaybetti,  77 bin kişi yaralandı.