İranlı komutan Kaani, Kazımi’yi hedef alan saldırının ardından Bağdat’ta

Erbil (Rûdaw) – İran Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’yi hedef alan SİHA saldırısının üzerinden 48 saat geçmeden Bağdat’a gelerek Kazımi ile görüştü. Kaani’nin saldırıya karşı öfkeli olduğu iddia edildi.

Bağdat’taki Yeşil Bölge’de önceki gün ailesi ile yaşadığı konutu silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) hedef alınan ve suikast girişiminden kurtulan Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’ye yakın kaynaklar, saldırının İran destekli silahlı gruplar tarafından düzenlendiğini belirtiyor.

Güvenlik kaynakları da suikast girişiminden Heşdi Şabi’ye bağlı Hizbullah Tugayları ve Asayib Ehlil Hak grubunun sorumlu olduğuna işaret ediyor. Ancak bu gruplar şu ana kadar saldırının sorumluluğunu üstlenen bir açıklama yapmadı.

Irak İçişleri Bakanlığı ve İstihbarat servisi uzmanları, saldırıda kullanılan SİHA ve patlayıcıların daha önce ABD’ye yönelik saldırılarda kullanılanlarla aynı olduğuna dikkat çekiyor. Saldırının Bağdat’ın kuzeyindeki Gireat bölgesinden yönelendirildiği de kaydediliyor.

Saldırı İran’ı gösteriyor

Reuters’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, SİHA’ların ve patlayıcıların İran yapımı olduğunu belirtti.

Iraklı iki güvenlik yetkilisi ve İran’ın Irak’ta desteklediği silahlı gruplara yakın üç kaynak da, saldırının İran destekli en az bir grup tarafından düzenlendiğini kaydetti.

İki güvenlik yetkilisi ise, Hizbullah Tugayları ve Asayib Ehlil Hak’ın bu saldırıyı birlikte düzenlediğini söyledi.

Silahlı gruplara yakın bir kaynak, Hizbullah Tugayları’nın saldırıda parmağının olduğunu ancak Asayib Ehlil Hak’ın saldırıda rol alıp almadığından emin olmadığını ifade etti.

İran saldırıyı kınadı

İran ise saldırıyı kınayarak gerginliği düşürmek için çalışmaya başladı.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı General Ali Şemhani, Yeşil Bölge’de gerçekleşen olayın ardından sabahın erken saatlerinde saldırıyı kınayan ilk isimler arasında yer aldı.  Şemhani saldırıyı “yeni bir fitn”’ diye niteledi.

İranlılar bu olayda da ABD’nin rolünü es geçmedi ve Kazımi’nin uğradığı saldırıdan ABD ve onun yerli uzantılarını sorumlu tuttu.

Kaani Bağdat’ta

Saldırının heman ardından İran Devrim Muhafızları’na bağlı Küdüs Gücü Komutanı İsmail Kaani dün Bağdat’a ulaştı.

Ancak bu defa daha öncekilerin aksine Kaani kendi planı çerçevesinde değil, Bağdat’ın talebi üzerine ziyaretini gerçekleştirdi. Kaani’nin Başbakan Kazımi ve Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile bir araya geldiği belirtiliyor.

Sızdırılan bilgilere göre, Kazımi’ye karşı yapılan saldırı karşısında öfkelenen Kaani, geçmiş olsun amacıyla Kazımi’ye iletti.

Kaani, Bağdat’taki temasları kapsamında silahlı grupların liderleri de dahil olmak üzere sınırlı sayıda Şii liderle görüştü.

Edinilen bilgilere göre Kaani, Kazımi’nin hedef alınmasını kabul edilemez bulduğunu ve bunun uygun olmadığını ve bizzat İran’a zarar vereceğini ifade ederek, seçimlerde ağır bir yenilgi alan İran destekli grupların seçim sonuçlarını kabul ederek gerginliği düşürme önerisinde bulundu.

Siyasi gözlemciler ise ziyareti, İran’ın bu olayda suçsuzluğunu ispatlama çabası olarak değerlendirdi.

Seküler Toplum kurucularından Zaiya Şekerci, “Ülkede İran’a bağlı silahlı gruplardan biri, Başbakan'ın evine saldırı düzenlemekle suçlanıyor. O zaman Kaani Irak'tan ne istiyor ve neden Irak'ı ziyaret etti? Seçimler ve hükümetin nasıl kurulacağı meselesi Irak'ın iç meselesidir. Kani bir diplomat değil, ordudan değil, görevi İran rejimini tehlikelerden korumak olan Devrim Muhafızları’ndan bir asker" dedi.

Ancak yazar ve siyasi yorumcu Adil Hilali de, "İran geçmişte ve bugünde, iyi ve kötü zamanlarda Şii toplumunun yanında olmuştur. Dolayısıyla bu süreçte böyle bir ziyaretin yapılması çok doğaldır” yorumunda bulundu.