Musul Valisi: IŞİD bir daha asla dönemeyecek

09-10-2019
Rûdaw
Etiketler Musul Şengal Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Musul Valisi Mansur Merid, kentin yeniden inşasına başlandığını başlandığını belirterek, “Yeni bir inşa devrimi başlamış durumda” dedi. Merid, Şengal’in de iki kaymakamla yönetilemeyceğini vurguladı.

Musul’un IŞİD işgalinden kurtarılmasının üzerinden iki yıl geçti. Ancak hala kentin büyük bir bölümü harabe halinde.

Göreve yeni başlayan Musul Valisi Mansur Merid, Rûdaw’a verdiği mülakatta, kentte yapacakları ilk icraatin inşa ve kentin eski imajının geri getirilmesi olacağını söyledi.

“Musul’da şu an güvenlik çok iyi durumda. Bunun göstergesi de Birleşmiş Milletler temsilciliğinin kente geri dönmesidir” diyen Merid,  “İnşa projeleri için gerekli bütçe ayrılmış durumda. Musul’da yeni bir inşa devrimi başlamış durumda. Bu yılın bütçesinden de çalışma ve üretim için yaklaşık 1 trilyon dinar ödenek ayrılmış” ifadelerini kullandı.  

Mansur Merid, kentin inşasında Kürdistanlı şirketlerin de yer alacağını belirterek, “Kürdistan Bölgesi’nde resmi çalışma izni olan tüm şirketler bizim için de resmidir ve Musul’da çalışabilirler. Şu an Musul-Duhok yolunun yapımını Duhoklu bir şirket almış. Dolayısıyla Kürdistanlı şirketler de gelip ihalelere katılsınlar” dedi.

Norveç Mülteciler Meclisi’nin Temmuz ayı raporuna göre 300 bin kişinin göç etmek zorunda kaldığı Musul’da yaklaşık 138 bin bina savaştan zarar gördü. Rapora göre savaşın en şiddetli geçtiği batı Musul’da 53 bin bina yerle bir oldu.  

Savaş nedeniyle Irak’ın değişik kentlerinden göç edenlerin yüzden 75’i Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda kalıyor. Musul Valisi Merid, Irak hükümetinin hazırladığı plana göre önümüzdeki 4 yıl içerisinde göçzedelerin evlerine dönmesi ve kampların kapatılmasını beklediklerini söyledi.

Şengal dosyası

Musul’un Şengal ilçesi ciddi insani ve güvenlik sorunlarının yanı sıra idare krizi de yaşıyor. İlçe şu an iki ayrı taraf tarafından tanınan kamymakamlarla yönetiliyor.

Musul Valisi Merid, Erbil ile Bağdat’ın bu sorunu çözmek için adım atacağını ve durumun bu şekilde sürmeyeceğini ifade etti.  

Merid, “Usüle gelirsek, Mehma Halil resmen seçimle göreve gelen kaymakamdır ancak Şengal halkı tarafından kabul görmüyor. Bağdat tarafından atanan diğer kaymakam da yasal bir sıfata sahip değil. Bu yüzden çözüm her ikisinin de görevden alınması ve tarafların üzerinde uzlaştığı yeni bir kişinin seçilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Mansur Merid, Kürdistan Bölgesi hükümeti ile anlaşma temelinde ilçenin yerel polisler tarafından korunacağını, Musul’a verilen memur kotası için Şengal’den de 13 bin kişinin işe alınacağını kaydetti.

Merid, Ne IŞİD ne de başka bir terör örgütü bir daha asla kenti işgal edemeyecek. Musul civarlarında 100 ile 150 arasında örgüt üyesi bulunuyordu. Onlar da operasyonlarla dağıtıldı” dedi.

Heşdi Şabi’yi kastederek, “Kimsenin iradesini dayatmasına izin vermeyeceğiz” diyen Musul Valisi, “İçişleri ve Savunma bakanlıklarımız var. Musul, federal polisler tarafından korunacak” ifadelerini kullandı.   

 

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli