IRAK- 2 protestocunun ölümü üzerine resmi yas ilan edildi
Erbil (Rûdaw) - Irak'ın güneyindeki Zikar eyaletinin başkenti Nasiriye’de bir aktivistin Twitter paylaşımı nedeniyle tutuklanması üzerine yaşanan gösterilerde iki protestocunun öldürülmesi ve çok sayıda protestocunun da yaralanması sonrasında bugün resmi yas ilen edildi.
Yüzlerce protestocu, Haşdi Şabi gibi İran destekli Iraklı milisleri eleştirdiği iddia edilen 20 yaşındaki aktivist Haydar El Zeydi'ye üç yıl hapis cezası verilmesini protesto etmek için Salı günü Nasıriye sokaklarına çıktı.
Kaynakların AP'ye adının açıklanmaması koşuluyla verdiği bilgiye göre, güvenlik güçleri protestoculara kurşun sıktı. Olayda, iki kişi öldü ve en az 17 kişi de yaralandı.
Eyaletteki bir hükümet kaynağının aktardığına göre, "Zikar Valisi Muhammed Hadi el-Gazi, şehit göstericilerin ruhlarının yasını tutmak için Perşembe günü resmi yas ilan etti" dedi.
Haydar El Zeydi, Pazartesi günü, Haşti Şabi’nin öldürülen Genel Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'i eleştirip daha sonra sildiği bir tweet nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı.
Mühendis, 3 Ocak 2020'de Irak'ın başkenti Bağdat'ta, İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanı Kasım Süleymani ile birlikte bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürüldü.
New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Zeydi'nin tutuklanmasını kınadı ve Irak makamlarını eleştirileri bastırmak için adalet sistemini kullanmayı terk etmeye çağırırken Zeydi'nin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Söz konusu tweet, Mühendis'e, Haşdi Şabi ve bağlantılı gruplar tarafından verilen "şehit" tanımlamasının aksine, "casus" olarak atıfta bulunuyordu.
HRW'ye göre Zaidi ve babası, hesabın hacklendiğini iddia ederek tweet'i attığını yalanladı.
Konuyla ilgili açıklama yapan HRW Ortadoğu Müdür Yardımcısı Adam Coogle, “Irak'ta hukukun üstünlüğünün çiğnenmesinin üzücü bir yansıması olarak, düzinelerce yetkili ve silahlı grup, aktivistleri ve protestocuları öldürmekten ceza almazken, Zeydi gibi bir aktivist, Twitter'da yazmadığını söylediği bir gönderi nedeniyle üç yıl hapis cezasına çarptırılıyor" dedi.
Bu arada Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani, kayıpları araştırmak üzere eyalete bir güvenlik heyeti gönderilmesi talimatını verdi.
Iraklı sosyal medya kullanıcıları, Zaydi'nin tutuklanmasını şiddetle kınadı ve kendisine üç yıl hapis cezası verilmişken, bir Irak bankasını 2,5 milyar dolar dolandıran iş insanı Noor Zuhair Jassim’in yakın zamanda kefaletle serbest bırakılnasıyla karşılaştırdı.
Nasiriye, Ekim 2019'da Irak'ta patlak veren ve güvenlik güçlerinin 600'den fazla insanı öldüren acımasız baskısını tetikleyen hükümet karşıtı protestoların kalesiydi.
Iraklılar, Ekim 2019'da ülkedeki politikacılara yönelik yaygın memnuniyetsizlik ve yaygın yolsuzluk nedeniyle ülke çapında büyük protestolarda sokaklara döküldü. Protestolar, dönemin Başbakanı Adil Abdülmehdi'nin istifasını istemişti. Gösterilerin ardından erken seçim kararı alınmıştı.