LÜBNAN - Ressam olmayı hayal eden 16 yaşındaki Şahad hayallerini geri bırakıp Irak’a sığındı

3 saat önce
Rûdaw
Etiketler Sığınması Göçmen Irak Lübnan İsrail
A+ A-

Abdullah Selam

Kerbela (Rûdaw) - Yaklaşık 10 gün önce, Hizbullah'ın kalesi olan Beyrut'un güney banliyölerini bombalamaya başlayan İsrail’in saldırılarından kaçarak Irak'a sığınan on binlerce Lübnanlı arasında 16 yaşındaki Şahad Assi de var. Şahad Assi ve ailesi Kerbela’da kendilerine sağlanan konutlara yerleştirildi.

4 gün önce Şahad Assi ve 5 kişilik ailesi “acımasız” bombalamalara maruz kalırken; Güney Lübnan'ın  Babiliye bölgesindeki evlerini ne zaman dönebileceklerini bilmeden terk edecekleri aklına bile gelmemişti.

İsrail bombardımanı, ressam ve tasarımcı olmayı hayal eden Şahad Assi’yi liseyi bırakıp, güneydeki çoğu insan gibi ülkenin kuzeyine, Suriye'ye ve Irak’a gitmeye zorladı.

Şahad şu anda Kerbela şehrinin girişinde, Irak'ın başkenti Bağdat'a bağlanan yol üzerinde yer alan ve binlerce göçmeni barındıran bir belde olan Seyyid Al-Awsia’da yaşıyor. Savaştan kaçan diğer Lübnanlı mülteciler de burada kalıyor.

Şahad Assi, Rûdaw’a verdiği röportajda, "Hava saldırıları, İsrail'in başlattığı saldırılar Beyrut'un güney banliyölerindeki halkı her yerden kuşatıyordu” dedi.

“Durum son derece korkunçtu”

Şahad, "Bombardıman güneydeki hemen hemen her yeri etkiledi. İsrail uçaklarının rastgele attığı bombalardan çıkan duman dışında hiçbir şey görünmüyordu. İnsanlar böyle bir şeye ilk kez tanık oluyordu. Durum son derece korkunçtu” diye konuştu.

İsrail'in bombalamanın kapsamını genişletmesi ve Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın 27 Eylül'de öldürülmesinden önce Assi ailesi Sidon şehrine sürüldü. Banliyöde bir kara operasyonu başlatılacağı duyurusunun ardından Şahad ve ailesi, Güney Lübnan'dan binlerce insanla birlikte Irak'a sığınmak zorunda kaldı.

Şahad, Irak hükümetinin açıkladığı rakamlara göre gruplar halinde 5.000 Lübnanlıyla birlikte Irak'a girdi, bir kısmı akrabalarının yanına ülkenin çeşitli yerlerine yerleşti, ancak büyük çoğunluğu Şiiler tarafından kabul edilip barındırıldı.

Çok sayıda yaralının da tedavileri devam ediyor

Kerbela şehrinde kendilerine tesisler tahsis eden dini tarikatların yanı sıra, Hüseyin Türbesi'ndeki özel bir hastaneye nakledilen çok sayıda yaralının da tedavileri devam ediyor.

Seyyid Al-Awsia medya yetkilisi Ali El-Hüseyni, Rûdaw'a verdiği bilgide, "Şehirde 6 otel kompleksi tahsis edildiğinden, şehirde bakım gören 500 kişi var. Ayrıca bir sağlık merkezi ve mültecilere 3 öğün yemek sağlayan bir ev sahibi var” dedi.

Seyyid El-Awsiya beldesi 10 gün önce Lübnanlı mültecileri kabul etmeye başladı ve hala başka gelenleri de kabul ediyor.

Ayrıca biri Hüseyin Türbesi'ne ait olan diğer iki yerleşim kompleksinde barındırılan çok sayıda mülteci bulunuyor.

Öte yandan Kerbela'da pek çok otelin Lübnanlı mültecilere tahsis edildiği, bazılarının yakınlarının yanına gitmeye karar verdiği, çok sayıda mülteciyi kabul etmek için inisiyatif alan halkın da bulunduğu belirtiliyor.

"Savaş herkesin hayallerini yok etti"

Göçmenlerin kısıtlama olmaksızın diledikleri gibi hareket etme hakkına sahip olduğuna dikkat çeken El-Hüseyni, "Bu mültecilerin bir kısmı karadan girdi, bir kısmı da Beyrut havaalanından geldi” dedi.

Hava saldırılarının korkusunu hala üzerinde taşıyan Şahad, “İsrail'in yürüttüğü bu savaş nedeniyle ülkesinin büyük haksızlığa uğradığını” vurguladı ve “Savaş oradaki herkesin hayallerini yok etti” dedi.

Ancak savaşın bir an önce bitmesini ve hayallerini gerçekleştirmek için ailesiyle birlikte evine dönmeyi umduğunu büyük bir kararlılıkla dile getiren Şahad, “Savaş duracak ve biz kazanacağız” dedi.

Öte yandan, Lübnan'daki insani durumun kötüleştiği bir dönemde, resmi makamlar neredeyse her gün yüzlerce Lübnanlının Irak’a kabul edildiğini duyururken, İsrail savaş uçakları, Hizbullah'a ait olduğunu söylediği birçok yeri bombalamaya devam ediyor.

Resmi verilere göre, İsrail'in Lübnan'a saldırıları nedeniyle ülkede 1 milyon 200 binden fazla kişi yerinden edildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli