Mesrur Barzani’den Irak heyetine: İstek varsa çözüm kolay

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Irak ve Kürdistan Bölgesi ekonomi kuruları arasında yapılan toplantıda, askıya alınmış tüm sorunların anayasaya saygı çerçevesinde çözülmesi gerektiğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Mesrur Barzani, “Çözüm isteği varsa, sorunları çözmek kolaydır. Her türlü sorun ve anlaşmazlığın çözümünde anayasaya ve anlaşmalara saygı gösterilmelidir” dedi.

Federal hükümetin, Irak’ın her bölgesine adil davranması gerektiğini aktaran Başbakan Barzani, “Federal hükümet, tüm bölge ve vilayetlerin hükümeti olmalıdır. Basra ve Bağdat vatandaşlarının haklarını koruduğu gibi, Kürdistan Bölgesi halkının da haklarını savunmalıdır” ifadelerini kullandı.

Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin anayasal bir bölge olduğunu belirterek, "Kürdistan Bölgesi'nin federal yapısına saygı gösterilmesi ve bu çerçevede ele alınması gerektiğini" vurguladı.

Açıklamada, Irak Başbakan Yardımcısı ve Irak Ekonomi Bakanları Kurulu Başkanı Fuad Hüseyin, iki taraf arasında askıya alınmış tüm sorunların anayasa temelinde çözülmesinin önemine vurgu yaptığını belirtildi.  

Fuad Hüseyin’in yanı sıra; Kürdistan Hükümeti Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ve her iki taraftan bakanların ve ilgili yetkililerin hazır bulunduğu toplantıda, Irak ve Kürdistan Bölgesi arasında çözülmemiş birçok sorun ele alındı.

Diğer taraftan, Irak Maliye Bakanı Taif Sami dün gece yaptığı açıklamada, ziyaretin "ekonomik ve mali alanlarda işbirliğini güçlendirmeyi" amaçladığını söyledi.

Taif Sami doğru olanın, "Anayasa ve ilgili kanunlara uygun olarak çözülmemiş sorunları çözmek ve Bağdat ile Erbil arasındaki ilişkileri Irak halkına hizmet edecek şekilde geliştirmek” olduğunu söyledi.

İki gün sürmesi planlanan toplantının ilk gününde, Irak tarafından Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Muhammed Ali Temim, Maliye Bakanı Taif Sami, Ticaret Bakanı Esir Dawıd Selman, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Ahmet Casim Sabır, Irak Başbakanlık Genel Sekreteri Hamid Nayim, Irak Merkez Bankası Başkanı Ali Allaq ve çok sayıda yetkili katıldı.

Ayrıca toplantıya Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından, Başbakan Mesrur Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, ilgili Bakanlar ve üst düzey yetkililer hazır bulundu.

Toplantılarda, sınır geçişlerinin yönetimi, Kürdistan Bölgesi'nin mali hakları, maaş, bütçe, Irak hükümetinin kontrol noktalarının çiftçi ürünlerini ihraç etmesini engellemesi, vergi ve askıya alınmış birçok konunun ele alınması bekleniyor.