Irak ve ABD’den önemli adım: Koalisyon güçleri 2025’te çekilecek

08-09-2024
Rûdaw
Etiketler Irak ABD’ Koalisyon Güçleri Görev süresi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak, ABD öncülüğünde kurulan Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin 2025 yılının sonuna kadar ülke topraklarından tamamen çekilmesi konusunda ABD yönetimiyle anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Rûdaw’a konuşan Irak Başbakanı’nın Siyasi Danışmanı Sabhan Mula Ciyad, Irak ve ABD hükümetlerinin, IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon güçlerinin, özellikle de bu güçler içinde yer alan ABD askerlerinin Irak topraklarından 2025 yılının sonunda kadar çekilmesi konusunda anlaşmaya vardığını belirtti.

Anlaşmaya göre, az sayıda Koalisyon askerlerinin bu yılın sonunda çekilmeye başlayacağını aktaran Sabhan Mula Ciyad, bu sürecin 2025 yılının son aylarına kadar devam edeceğini söyledi.

Sabhan Mula Ciyad, “Irak ve Uluslararası Koalisyon ülkelerinin aralarında ikili bir güvenlik anlaşması imzalamak için çalıştıklarını ve ilişkilerin sadece askeri alanla sınırlı kalmayıp genişleyeceğini” belirtti.

Uluslararası Koalisyon güçlerinin, Irak’taki üs ve karargahlarında bıraktığı silah ve teçhizatın akıbetine ilişkin de bilgi veren Sabhan Mula Ciyad, "Bu silah ve teçhizat Irak güçlerine kalacak” dedi.

Irak Savunma Bakanı Sabit Abbasi, bugün El Arabiya'ya verdiği demeçte, “Uluslararası Koalisyon güçlerinin Irak’taki misyonunun sona erdirilmesine yönelik anlaşma iki aşamalı olacak. İlki 2024’te başlayıp 2025’e kadar devam edecek, ikinci aşaması ise 2026’da sona erecek” değerlendirmesinde bulundu.

Irak, 25 Ocak'ta IŞİD'e karşı ABD öncülüğünde kurulan koalisyonun askeri misyonunun sona ermesi ve koalisyon danışmanlarının kademeli olarak azaltılması için takvim oluşturma konusunda ABD yönetimiyle anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.

Irak Dışişleri Bakanlığı, ABD ve Irak hükümetleri arasında Ağustos 2023'ten bu yana devam eden müzakere turlarının başarıyla sonuçlandığını belirtmişti.

ABD askerlerinin Irak'ta bulunması süreci

2008 yılında Irak ve ABD arasında imzalanan anlaşma, ABD güçlerinin 30 Haziran 2009 tarihine kadar ülkeden çekilmesini kapsıyordu.

Bazı Şii silahlı grup ve siyasi partilerin, ABD ve Uluslararası Koalisyon güçlerinin Irak'tan çekilmesi yönündeki talepleri yeni değil; ancak bu talep 7 Ekim 2023'te Hamas'ın İsrail’e, İsrail'in de Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarından bu yana arttı.

IŞİD'in saldırıları sonrasında Irak hükümetinin talebi üzerine Uluslararası Koalisyon güçleri 10 Haziran 2014'te Irak'a girmiş olsa da, bu konuda üst düzey ikili askeri komite arasındaki görüşmeler hala devam ediyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli