Irak, ülkeden kaçırılan 181 tarihi eseri ABD'den geri aldı

08-07-2024
Rûdaw
Etiketler Irak ABD Tarihi eser İade Müze
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak, farklı zamanlarda kaçırılan 181 tarihi eseri ABD'den geri aldı. Eserler, Irak Kültür Bakanlığı'na teslim edildi.

İade edilen eserler, başkent Bağdat'taki Irak Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen törenle Irak Kültür Bakanlığı'na teslim edildi.

Törene Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Kültür, Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed Fekkak El-Bedrani katıldı.

Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, cumhurbaşkanlığı uçağıyla Bağdat'a getirilen eserler arasında bronz bir erkek figürü ile iskeletlerin bulunduğu sekiz metal kutu yer alıyor.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani'nin Nisan ayında ABD'ye yaptığı ziyaretin ardından bazı eserlerin ülkeye geri gönderileceği duyurulmuştu.

Eserler 1990'larda Irak'ın kuzeyindeki Ninova (Musul) eyaletinde bulunan tarihi Nemrut'taki bir bölgeden Los Angeles'a kaçırılmıştı.

Eserlerin kabulü nedeniyle düzenlenen törende ayrıca Washington, Ürdün, Norveç, Almanya ve Birleşik Krallık'tan Irak’a ait eserlerin iadesi de gündeme geldi.

Diğer eserler için çabalar devam ediyor

Diğer taraftan, Bedrani, bakanlığının çeşitli ülkelere kaçırılan diğer ulusal eserleri kurtarmak için çabalarını sürdüreceğini söyledi.

Irak'ta 2003 yılındaki ABD işgaliyle başlayan süreçte çok sayıda tarihi eser, müzelerden çıkarılarak yurt dışına kaçırılmıştı. Daha önce Irak Dışişleri Bakanlığı, 2019'dan bu yana dünyanın çeşitli ülkelerinden 34 binden fazla eseri ülkeye geri getirdiklerini ifade etmişti.     

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli