Kazımi’nin danışmanı: Federal Mahkeme'nin Kürdistan petrol ve gaz kararını hiçbir merci değiştiremez

08-05-2022
Rûdaw
Etiketler Suudi Arabistan Kral Selman Irak Kürdistan Bölgesi Petrol ve Gaz Yasası Irak Yüksek Federal Mahkeme
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin danışmanlarından Heysem Cıburi, Irak parlamentosu ve hükümetinin Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi petrol ve gazına ilişkin aldığı kararı uygulamama veya değiştirme gibi bir yaklaşımının olamayacağını söyledi.  Kazımi’nin danışmanı mahkeme kararının uygulanması için Irak Parlamentosu’nda yeni bir gaz ve petrol yasası çıkarılmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Irak Petrol Bakanı İhsan Abdulcabbar dün, Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi Petrol ve Gaz Yasası ile ilgili kararını olduğu gibi uygulayacaklarını açıklamıştı.

Irak Petrol Bakanlığı’nın bu açıklamasına ilişkin Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nden şuna kadar herhangi bir açıklama gelmezken, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin danışmanı Heysem Cıburi konuya ilişkin konuştu.

"Mahkemenin kararı nihaidir"

Dün gece bir televizyon programına konuk olan Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin teknik danışmanı Heysem Cıburi, Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi gaz ve petrolüne ilişkin aldığı karar ve Petrol Bakanı’nın açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Federal Mahkeme’nin kararının nihai bir karar olduğunu ve değiştirilemeyeceğini belirten Cıburi, “Ne Irak hükümetinin ne de parlamentonun Kürdistan Bölgesi gaz ve petrolüne ilişkin aldığı bu kararı iptal etme, değiştirme veya uygulamama gibi bir yaklaşımı olamaz” ifadelerini kullandı.

Cıburi, Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin aldığı karar ışığında hükümetin kararın nasıl uygulanacağına dair çalışmalara başlaması gerektiğini vurguladı. 

"Yeni bir gaz ve petrol yasası çıkarılmalı"

Kazımi’nin danışmanı mahkeme kararının hayata geçirilmesi için “Parlamentonun ya yeni bir gaz ve petrol yasası çıkarması ya da bütçe yasasında bazı düzenlemelere gitmesi” gerektiğini söyledi.

Cıburi, “Ancak her yıl parlamentonun çıkardığı yıllık bütçe yasasının bu konuyu çözemeyeceğini biliyoruz. Çünkü bütçe yasaları doğru bir şekilde uygulanamıyor. Bütçe yasasının Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin kararını bu seferde uygulaması mümkün görünmüyor” şeklinde değerlendirdi.

Irak Petrol Bakanı’nın dünkü açıklamasına ilişkin ise Heysem Cıburi şunları dile getirdi: "Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi petrol rafinelerine ilişkin aldığı kararı hükümet artık hayata geçirecek gibi görünüyor. Çünkü geçmişte, inisiyatif, yumuşama ve güvene dayalı görüşmelerin hiçbir sorunu çözemediğini görmekteyiz."

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, 15 Şubat 2022'de Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nin petrol ve gaz yasasını anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile petrol gelirlerinin Bağdat'a teslim edilmesine karar vermiş, bu karar Kürdistan Bölgesi hükumetinin sert tepkisine yol açmıştı.

28 Şubat 2022’de Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani liderliğinde toplanan Kürdistan Bölgesi’nin anayasal kurumlarının temsilcileri, “Irak Federal Mahkemesi'nin kararı kabul edilemez ve Kürdistan Bölgesi hiçbir şekilde haklarından vazgeçmeyecektir” açıklamasında bulunmuştu.


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli