Neçirvan Barzani: Kürdistan Bölgesi hiçbir şekilde taraf değildir

08-01-2020
Etiketler Irak ABD İran
A+ A-
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, ABD ile İran arasında yaşanan krize ilişkin Koalisyon Güçleri ve Tahran yönetimiyle görüştüklerini söyledi.

Neçirvan Barzani, başkent Erbil’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Barzani, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın mevcut çekişmelerin mücadele sahası olmaması için çaba gösterdiklerini belirtti.

Bölgede yaşanan gerginliğe ilişkin Koalisyon Güçleri ve İran’la görüştüklerini kaydeden Barzani, son gelişmeleri görüşmek üzere Bağdat'a bir heyet göndereceklerini ifade etti.

“Kürdistan Bölgesi hiçbir şekilde yaşananların tarafı değildir” diyen Barzani, “Kürdistan Bölgesi’nin çıkarlarını ön planda tutarak ortak hareket eden Irak Parlamentosundaki Kürdistani fraksiyonlara teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Neçirvan Barzani konuşmasına şöyle devam etti:

“Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın şu anda yaşanan çekişmelerin arenası haline getirilmemesi ciddi çabalar veriyoruz. Şahsım Kürdistan Bölgesi Başkanı olarak, Başbakan (Mesrur Barzani) ile birlikte hem içeri de hem de dışarıda taraflarla temas halindeyiz. Üç başkanlığında öncelikli adımları Kürdistan Bölgesi’nin huzurunu ve istikrarını korumak olacaktır ve hiç kuşkusuz bu tutum üzerinden devam edeceğiz.”

Irak Parlamentosu tarafında yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasına yönelik kararı da değerlendiren Başkan Neçirvan Barzani, “Genel olarak Irak’ta hala IŞİD teröristlerine karşı mücadelede Uluslararası Koalisyon Güçleri’n desteğine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Elimize ulaşan bilgilere göre terör örgütleri sistematik olarak Irak’ta faaliyetlerini her geçen gün artıyor. Bu durum hem Kürdistan Bölgesi hem de Irak açısında endişe vericidir” dedi.

Irak’ta yaşananları değerlendirmek üzere Kürdistan Bölgesi’nden bir heyetin Bağdat’tı ziyaret edeceğini belirten Barzani, şöyle devam etti:

“Irak Cumhurbaşkanı ile Başbakan Yardımcısı Fuat Hüseyin ile devamlı görüşme halindeyiz. Daha önce (saldırılara ilişkin) herhangi bir uyarı almadık. Biz çekişmelerde taraf değiliz, esasen bölgede yaşanan çekişmelerden Irak’ın bir bütünlük olarak da taraf olmasını istemiyoruz. ABD askerlerin Irak’tan çekilmesi durumunda Kürdistan Bölgesi’ne kaydırılacağı yönündeki konuya da değinecek olursak biz (Kürdistan Bölgesi) Irak’ın bir parçasıyız.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli