Irak'ı Türkiye'ye bağlayan projede milyar dolarlık yolsuzluk!

Dün 08:29
Etiketler Büyük Faw Limanı Irak Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak’ın güneyindeki Basra kentinde inşası devam eden Orta Doğu’nun en büyük limanlarından biri olacak olan Büyük Faw Limanı’nda milyarlarca dolar yolsuzluk yapıldığı tahmin ediliyor. Irak’ı Türkiye’ye bağlanması beklenen projede gün geçtikçe yapılan yolsuzluğun boyuttu gün yüzüne çıkıyor. 

Rûdaw’a konuşan Irak limanlarındaki "ihlalleri" soruşturmak için kurulan komisyon başkanı, Yasir Haşim el-Hüseyni Irak Limanları Genel Şirketi'nde yapılan yolsuzluğun daha önce “Asrın Vurgunu” olarak adlandırılan yolsuzluk dosyasından çok daha büyük olduğunu açıkladı.

Yasir el-Hüseyni “Komisyon üyeleri bugün toplandı. Gün geçtikçe daha fazla kamu malının açık ve kasıtlı bir şekilde heba edildiğini anlıyoruz. Yapılan yolsuzluk Asrın Vurgunundan daha fazla” dedi.

Aynı zamanda Irak Meclisi Ekonomi, Sanayi ve Ticaret komisyonu Başkan Yardımcısı olan Yasir el-Hüseyni bu ay içerisinde ilgili dosya hakkında raporlarını tamamlayarak yapılan tüm yolsuzluklarının belirteceklerini ifade etti.

"Irak Limanları Genel Şirketi bize yanlış bilgi ve belge verdi. Limanlar idaresi 2020 yılından bu yana 3 trilyon 175 milyar dinar gelir elde etti” diyen Hüseyni, şirketin şu ana kadar hazineye herhangi bir şey teslim etmediğini aktardı.

Irak Parlamento Başkanvekili Mendelavi’nin talimatı üzerinde 15 Nisan 2024 günü, yolsuzlukları araştırmak üzere parlamentoda bir komisyon kuruldu.

20 milyar dolarlık yolsuzluk

Irak’ın güneyindeki Basra kentinde inşası devam eden Orta Doğu’nun en büyük limanlarından biri olacak Büyük Faw Limanı’nda 20 milyar dolarlık yolsuzluk yapıldığı tahmin ediliyor.

Soruşturma komisyonu üyesi Soran Omer, limanda 1 kilometrelik asfalt çalışması için 7 milyon dolar harcandığını söyledi.

İnşası devam eden Büyük Faw Limanı projesinin temeli 5 Nisan 2010'da dönemin Irak Ulaştırma Bakanı tarafından atıldı.

Irak, Türkiye, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan Kalkınma Yolu Projesi’nin Büyük Faw Limanı’ndan başlaması bekleniyor.

Liman 14 bin 523 metrelik dünyanın en uzun dalgakıranı ünvanlıyla Orta Doğu’nun en büyük limanlarından biri olacak.

Irak'ın en önemli stratejik projelerinden biri sayılan limanın 2038’de tamamen işletmeye alınması bekleniyor. Kuru Kanal’ın tam olarak 2029’da faaliyete girmesi bekleniyor.

Bu yeni ticari yolun Kızıldeniz - Süveyş Kanalı yoluna alternatif teşkil etmesi bekleniyor.

Temmuz 2020'de yayınlanan bir araştırmaya göre, liman üzerinden ulaşım, havalimanları, demiryolları ve yakıt gibi limanla ilgili diğer faaliyetlerden elde edilecek yıllık gelirin 25 ila 35 milyar dolar olması bekleniyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli