Irak, Hol Kampı’ndan IŞİD bağlantılı 150 aileyi daha alacak

07-07-2024
Rûdaw
Etiketler IŞİD'li aileler IŞİD Hol Kampı Irak Rojava Haseke
A+ A-

Haber Merkezi - Irak'ın önümüzdeki hafta, IŞİD ile bağlantısı binlerce kişinin kaldığı Rojava’daki Hol Kampı’ndan 150 aileyi daha almaya hazırlandığı bildirildi.

Konuyla ilgili Rûdaw'a konuşan Irak Göç ve Yerinden Edilmişler Bakanlığı Sözcüsü Ali Abbas, geri dönecek ailelerin sayısının 650'den fazla olduğunu söyledi.

IŞİD’in 2019'daki yenilgisinden sonra Rojava’nın Haseke kentindeki Hol Kampı’nda tutulmaya başlanan 40 bin IŞİD bağlantılı kişinin çoğunluğunu Iraklılar ve Suriyeliler oluşturuyor.

"Bu yıl tek partide ülkelerine geri gönderilen en fazla aile sayısı 190'dı" diyen Abbas, şu anda Irak'ın kuzeyindeki Ninova eyaletindeki El Jada kampında ikamet eden Hol’den alınmış 900'den fazla ailenin bulunduğunu sözlerine ekledi.

Ülkesine geri gönderilen kişilerin El-Jada'dayken topluma yeniden entegrasyona hazırlanmaları ve daha sonra menşe yerlerine geri dönmeleri planlanıyor.

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci mart ayında yaptığı açıklamada, 18 yaşın altındaki yaklaşık 20 bin Iraklının Hol Kampı’nda kaldığını söylemişti. Araci bunları “saatli bombalar” olarak tanımlamıştı.

Rojava'daki Kürt yetkililer defalarca uluslararası topluma vatandaşlarını kamplardan geri almaları yönünde çağrıda bulundu, ancak çoğu ülke güvenlik endişeleri nedeniyle vatandaşlarını geri almaya isteksiz olduğundan bu çağrılar büyük ölçüde yanıtsız kaldı.

Hollanda'nın Lahey İnsan Hakları Büyükelçisi Wim Geerts, cuma günü X’te yaptığı paylaşımda, Hollanda'nın IŞİD tarafından işlenen suçları yargılamak için uluslararası bir mahkeme kurulması yönünde çalışma başlatacağını söyledi. Ancak söz konusu girişimin kapsamı, kimin nerede yargılanacağı henüz belli değil.

Sözcü Ali Abbas’ın verdiği bilgiye göre Irak ile Birleşmiş Milletler, 2027 yılına kadar tüm Irak vatandaşlarının El Hol'den alınarak Irak’a götürülmeleri konusunda anlaşmaya vardı.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli