Tarihi kentte yeni bir aydınlanma dönemi başlıyor

Musul (Rûdaw) – IŞİD’le birlikte “karanlık bir dönemi” de geride bırakan Musullular, farklı kültürel etkinliklerle toplumu aydınlatmaya çalışıyor.

 

Savaş döneminde harabeye dönen Irak’ın en büyük ikinci kentinde, sokak ve caddelerde kitap satanların sayısı her geçen gün artıyor.

 

Stand açan sokak kitapçıları ise okumaya olan yoğun ilgiden epey memnun.

 

Musullu yazar Yunus Muhammed, “Arkamızda gördüğünüz yıkıma ragmen Musul aydınlanmış güzel düşünceler ışığında yeniden uyanacak” diyor.

 

Musul merkezinde açılan kütühhaneli kafeterya ise kültürel etkinliklerin merkezi haline gelmiş bulunuyor.

 

Kafeterya sahibi Fehed Sabah projesini bu sözlerle anlatıyor:

 

“Musul’un kurtuluşundan sonra bir grup gençle birlikte toplumumuzu aydınlatmak ve okuma kültürünü tekrardan yaygınlaştırmak adına bu kafeteryayı açtık. Toplumumuzu karanlığa sürükleyen düşüncelerden arındırmayı amaçlıyoruz.”  

 

Kafeteryada ayrıca canlı müzik ve şiir dinletileri de yapılıyor.

 

Ninova Vilayeti Yazarlar Birliği Başkanı Ebdulmîn Emir, “Bütün dünya Musul’un kan, ölüm ve yıkım kokan yüzünü gördü. Şimdi biz kenti yeni yüzüyle dünyaya tanıtmak istiyoruz” ifadelerini kullanıyor.

 

Medeniyetin beşiği ve tarihin en eski kenti sayılan Musul’da halk, IŞİD dönemini “savaş ve ölüm çağı” olarak adlandırıyor. Yeni Musul ise yaşam ve sanata kuçak açmış bulunuyor.