Abdulmehdi: Kürdistan’ın durumu farklı, buna anlam vermeliyiz

08-01-2020
Rûdaw
Etiketler Adil Abdulmehdi Irak ABD Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) – Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, “Ülkenin büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğu gerçeğini biliyoruz. Bir tarafın dışarıdan korunmayı beklemeyeceği şekilde birlikte yaşamalıyız” dedi.

Devlet televizyonunda yayınlanan bakanlar kurulu toplantısında açıklama yapan Abdulmehdi, Irak Parlamentosu’nda gerçekleşen ve yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması kararının alındığı oturuma değindi.

Abdulmehdi, “Kürt ve diğer Iraklı müttefikler parlamentodaki oturumda hazır bulunmadılar. Bu bir eksiklikti. Oturumda da bu eksiklik nedeniyle katılıp katılmama konusunda ikircikli olduğumu söyledim. Fakat savaş ve barış seçeneği içerisinde ben ulusal birliği tercih ettim” dedi.

Irak Başbakanı, “Kardeşlerimiz ve müttefiklermizle oturup onlara karşı yapılan yanlışları düzeltmemiz gerekiyor. Yerel halkın ve bileşenlerin taleplerini anlayışla karşılamalıyız” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi’nin “özgün” durumuna da değinen Abdulmehdi, “Kürdistan’ın durumu farklı, buna anlam vermeliyiz.  Ülkenin büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğu gerçeğini biliyoruz. Bir tarafın dışarıdan korunmayı beklemeyeceği şekilde birlikte yaşamalıyız. Hepimiz birbirimizi savunmalıyız. Sanırım tüm bu konuları ciddi bir şekilde ele almalıyız” şeklinde konuştu.

ABD'li askeri yetkililerden, Amerikan askerlerinin çekileceğine dair gayet açıklayıcı bir mektup aldıklarını ifade eden Abdulmehdi, sözlerine şunları ekledi:

“Dün akşam saat 20.00 sularında ABD'li askeri yetkililerden Irak'tan çekilmeleri için resmi mektup teslim aldık. Ancak 5 saat sonra bu mektubun yanlışlıkla gönderildiği ifade edildi. Mektup açıkça ABD askerlerinin çekileceğini yazıyor. Hemen Dışişleri Bakanlığı, Irak Büyükelçiliği ve ilgili taraflara gönderdik. Halihazırdaki krizden çıkış ve istikrara kavuşmanın en önemli adımı yabancı (ABD'li) güçlerin Irak'tan çekilmesi olacak.”

ABD Savunma Bakanı’nın “Irak’tan çekilmeyeceğiz” şeklindeki açıklamalarına da değinen Başbakan Abdulmehdi, "Şimdi de taslak olduğunu söylüyorlar. Peki anladık bu bir taslak metin. Ama sonuçta bize ulaştı. Devlet olarak nasıl davranmalıyız. Bu durumda açıklayıcı bir başka mektup gönderebilirlerdi ki biz de halkımıza izah edelim" ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

Metnin Arapça versiyonunun ulaştığını ancak hatalar içerdiği gerekçesiyle geri gönderdiklerini belirten Abdulmedhi, düzeltmiş halinin daha sonra yeniden kendilerine takdim edildiğini sözlerine ekledi.

Taslak mektupta, "Pazar günü Irak Parlamentosu'nda alınan ve hükümete yabancı askerleri ülkeden çıkarmayı öngören kararınıza binaen; egemen kararınıza saygı gösteriyoruz" cümlesinin yer aldığı belirtilmişti.

Ancak ABD Savunma Bakanı Mark Esper, pazartesi gecesi medyada dolaşan ve ABD'nin Irak hükümetine Amerikan askerlerinin çekileceğini bildirdiğini iddia eden mektubu yalanlayarak, "Irak'tan çekilmiyoruz, çekilme planımız da yok. Mektubu inceliyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli