Irak’ta protestolar: Kazımi soruşturma komisyon kurulması için talimat verdi

06-11-2021
Rûdaw
Etiketler Irak Bağdat Protesto Kazımi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, başkent Bağdat'taki Yeşil Bölge'de yaşanan protesto gösterilerine güvenlik güçlerinin silahlı müdahalede bulunmasını araştırmak üzere bir komisyon kurulmasını emretti.

Kazımi’nin güvenlik ofisinden yapılan açıklamaya göre Irak Başbakanı, “göstericilerin tanık olduğu talihsiz olayları araştırmak için" soruşturma komisyonu kurulmasını emretti.

Dün öğleden sonra İran destekli Haşdi Şabi örgütüne bağlı bağlı yüzlerce protestocu, diplomatik misyonlara ve devlet dairelerine ev sahipliği yapan Yeşil Bölge'yi basmıştı.

Irak’ta 10 Ekim’de yapılan genel seçimlerde İran’a yakın Fetih Koalisyonu 14 sandalyede kalınca seçim sonuçlarına itiraz etmişti. Fetih Koalisyonu  ve Şii destekçileri de günlerdir Yeşil Bölge önünde oturma eylemi düzenliyor.

Geçen ay ilk sonuçların açıklanmasının ardından taraflar “hile” yapıldığını öne sürmüş ve protesto tehdidinde bulunmuştu.

Irak Sağlık Bakanlığı, protestocuların dün güvenlik güçleriyle çatışmasından birkaç saat sonra 98 güvenlik görevlisi dahil olmak üzere en az 125 kişinin yaralandığını duyurdu.

Ölümlerle ilgili resmi bir açıklama yapılmazken çok sayıda göstericinin hayatını kaybettiği değerlendiriliyor.

Ülkede önce gelen siyasi kişilikler protestocuları şiddet kullanmamaya davet etti.

Şii din adamı ve Sadr Hareketi lideri Mukeda el-Sadr, Haşdi Şabi'nin itibarının şiddet içeren protestolara başvurularak “zedelenmemesi” konusunda uyardı.

Sadrcılar, 10 Ekim seçimlerinde 70'in üzerinde sandalye kazandıktan sonra önde gelen blok oldular.

Maliki de çağrı yaptı

Eski başbakan ve Hukuk Devleti Koalisyonu lideri Nuri El Maliki de protestocuları şiddetten uzak durmaya çağırdı ve bunun yerine “protesto ederken yasal bağlamları takip etmeleri ve seçimlerde şeffaflık talep etmeleri, güvenlik güçleriyle çatışmalardan kaçınmaları gerektiğini söyledi. ”

Maliki, protestocuların taleplerini desteklediğini belirterek, güvenlik görevlilerini kendilerine karşı güç kullanmaktan kaçınmaya çağırdı.

Bu hafta başlarında, Irak'ın yüksel Seçin Komisyonu,  hile iddialarına ilişkin daha fazla kanıt sunulmasını istedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli