Berhem Salih: İklim krizi Irak'ın geleceği için bir tehdit

06-10-2021
Etiketler Irak Berhem Salih Mezopotamya'yı Canlandırma
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, ülkenin iklim krizine karşı en savunmasız 5’inci ülke olduğuna dikkat çekerek, Mezopotamya’yı Canlandırma projesinin hayata geçirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan ve Irak Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan “Mezopotamya’yı Canlandırma” projesinin iklim değişikliğinin Irak ve bölgenin çevre ve ekonomisi üzerindeki etkilerini azaltmak ve Yeşil Stratejiyi hayata geçirmek için bir çerçeve olduğunu söyledi.

“Şimdi harekete geçme zamanı” diyen Salih, “Irak'ın nüfusu 2050 yılına kadar 80 milyon olacak, çölleşme ülkemizin yüzde 39'unu etkilerken, tarım arazilerimizin yüzde 54'ü tuzlanma nedeniyle bozuluyor. Dicle ve Fırat'ın azalan su seviyesi aynı zamanda Şahat al Arab ve Körfez'de artan tuzlanmaya neden oluyor” dedi.

Irak’ın dünya genelinde aşırı sıcaklıklar nedeniyle oluşan su ve gıda kıtlığı çeken en savunmasız 5’in ülke olarak sınıflandırıldığını hatırlatan ve iklim krizinin ülkenin geleceğini tehdit ettiğini kaydeden Salih, 2035 yılına kadar su açığının 10,8 milyar metreküp olurken, dünyanın petrolden sürdürülebilir enerjiye geçmesi ile ülkenin gelirinin de azalacağına dikkat çekti.

Salih, “Mezopotamya'nın yeniden canlandırılması Irak ve bölge için hayati önem taşıyor ve bizi ortak iklim değişikliği zorluklarıyla yüzleşmek için bir araya getiriyor. Yeniden ağaçlandırma, su yönetiminin modernizasyonu, sürdürülebilir enerji ve CO2 (karbondioksit) azaltılması, özel sektörü öncülük etmeye teşvik ediyor” ifadelerini kullandı.

“Bölge, ekonomik entegrasyon ve mücadeleye dayalı sürdürülebilir kalkınmayı sürdürmek için bir araya gelmelidir” diyen Salih, “Bölgeyi çatışmadan uzak, çevreye duyarlı ekonomik işbirliği ve entegrasyona doğru hareket ettirmemiz gerekiyor” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli