Erbil (Rûdaw) – Doğup büyüdükleri topraklardan göç etmek zorunda kalan insanlara yardım eden Norveç Mülteci Konseyi'nin (NRC) hazırladığı rapora göre, uzun süreli yerinden edilmelere maruz kalan her üç çocuktan biri bu deneyimden dolayı travma geçiriyor ve güvenliğinden endişe ediyor.
NRC’nin raporu, tekrar tekrar yerinden edilmenin ve geçmiş şiddet deneyimlerinin, birçoğu güvenlik sorunu nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalan Iraklı çocukların ruhları üzerindeki etkisine ışık tutuyor.
NRC Irak Direktörü James Munn, "Aileleriyle güvenli tek bir yere yerleşme şansı bulamayan on binlerce çocuk için hayat asla normal değil. Birden çok kez yer değiştirmek zorunda kalmak bu anlama geliyor. Güvenlik ve eğitimden mahrum kalıyorlar ve unutulma riskiyle karşı karşıyalar” dedi.
IŞİD şiddeti zirvedeyken, ülke genelinde yaklaşık altı milyon Iraklı yerinden edildi. İç göç; özellikle Anbar, Kerkük ve Selahaddin dahil olmak üzere kuzey ve batı bölgelerinde öne çıktı.
Iraklı göçmenlerin çoğunluğu evlerine dönmüş olsa da, tahminen 180.000 yerinden edilmiş kişi hala kamplarda kalıyor.
Genç kızlar için tehlike daha da büyük
NRC Direktörü James Munn, genç kızlar için tehlikenin daha da büyük olduğunu, çünkü görüşülen kişilerin birçoğunun okula giderken taciz vakaları bildirdiğini ve bu durumun eğitimlerini bırakma kararına yol açtığını sözlerine ekledi.
IŞİD 2014'te Irak'ta birçok bölgenin kontrolünü ele geçirdi, binlerce insanı öldürdü ve kaçırdı; sayısız kişinin yerinden edilmesine yol açtı. IŞİD’in bölgesel olarak yenildiğinin ilan edilmesinden beş yıl sonra bile grubun vahşetine ilk elden maruz kalanlar trajik deneyimlerinin sonuçlarını yaşamaya devam ediyor.
Örgüt, “bağışçıları, insani yardım ve kalkınma aktörlerini gayri resmi yerleşimlerde psikososyal desteğe, öğretmen eğitimine ve okul altyapısına öncelik vermeye” çağırdı, ayrıca Irak hükümetini kamplardaki çocuklara temel hizmetler sağlamak için işbirliği yapmaya çağırdı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın