Irak Anti Terör Sözcüsü: IŞİD mensuplarının sayısı binin altına düştü

Erbil (Rûdaw) – Irak Anti Terör Kurumu Sözcüsü Sabah Numan, IŞİD ile mücadelede Irak güvenlik güçleri ile Peşmerge arasındaki işbirliğinin sürdüğünü ve Irak’ta IŞİD üye sayısının binin altına düştüğünü söyledi.

Rûdaw TV'de Senger Abdurrahman'ın sunduğu bültene katılan Irak Anti Terör Kurumu Sözcüsü Sabah Numan, "IŞİD Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta artık bir tehdit teşkil etmediğini" söyledi.

IŞİD'in Irak'ta çok zayıfladığını ve saldırılarında da düşüş olduğunu savunan Numan, örgütün hiç bir bölgeyi kontrol edemediğini ve üye sayısının binin altına düştüğünü söyledi. 

Sabah Numan, "IŞİD zayıfladı ve parçalandı. Peşmerge, Federal Polis gücü ve Irak ordusunun ortak operasyonları ile IŞİD zayıflatıldı" dedi.

Ülkede IŞİD eylemlerinin önceki yıla oranla azaldığını belirten Numan, “Kalan IŞİD mensupları ise bölge halkından. Yabancı IŞİD üyeleri kalmadı” ifadelerini kullandı. 

2021 yılında IŞİD saldırılarında 378 kişinin hayatını kaybettiğinin hatırlanması üzerine Sabah Numan, “Sizin verdiğiniz bu sayının altında şehit verildi. Şimdilerde  örgüt yalnızca partizan tarzı saldırı ve saklanma yeteneğine sahip. Artık hiçbir bir yeri kontrol edemiyor. Uzun süreli bir bölgede kalamıyor, çünkü lojistik  desteği kesildi. Dsikisi kadar bölge halkından destek alamıyor” şeklinde değerlendirdi.

Sabah Numan, IŞİD'in Hemrin dağı, Mahmur, Karacox Dağı ve Zeytun Vadisi’nde varlığını sürdürdüğünü, Kürdistan Bölgesi güvenlik güçleri ile istihbarat bilgisi paylaşımı ve koordinasyon içerisinde bir çok kez IŞİD eylemlerinin önlendiğini söyledi.

Irak Anti Terör Kurumu Sözcüsü Sabah Numan, Peşmerge Güçleri ile istihbarat paylaşımı ve koordinasyonun devam ettiğini belirterek, Kürdistan Bölgesi’ne bağlı Anti Terör Birimi ile koordinasyon içerisinde düzenledikleri bir operasyonda IŞİD’in “Dicle Valisi”nin öldürüldüğünü hatırlattı.

Örgütün yeni liderine ilişkin ise Numan, "IŞİD yeni liderinin adını henüz açıklamadı. Ama olası yeni liderleri hakkında istihbarat güçleri olarak bilgi toplanmış durumda. Ancak onu burada açıklamam söz konusu olamaz" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan son raporlara göre, Irak ve Suriye'de yaklaşık 10 bin IŞİD’linin bulunduğu tahmin ediliyor.