Ayn el-Esed üssüne yapılan saldırıyla ilgili yeni gelişme

2 saat önce
Rûdaw
Etiketler Irak ABD Pentagon ABD Savunma Bakanlığı Ayn el-Esad Üssü
A+ A-

Erbil (Rûdaw) –  ABD öncülüğündeki IŞİD’e karşı Koalisyon Güçlerine bağlı müsteşarların kaldığı Irak’ın batısındaki Enbar vilayetinde bulunan Ayn el-Esad Üssü'ne dün iki roket ile saldırı düzenlendi. Irak’ta ‘İslami Direniş’ olarak kendini ilan eden grubun bir parçası olduğunu iddia eden yeni bir silahlı grubun üstlendiği saldırıda, bazı ABD askerileri ve çalışanlarının yaralandığı aktarıldı.

Rûdaw’a açıklamalarda bulunan Pentagon Sözcüsü, saldırıda bazı Amerikan askerleri ile çalışanlarının yaralandığını söyledi.

Rûdaw’ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda’ya açıklamada bulunan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü saldırıyı doğrulayarak bazı asker ve çalışanların saldırıda yaralandığını söyledi.

Saldırının yarattığı maddi zarara ilişkin incelemelerin sürdüğünü dile getiren Pentagon yetkilisi, soruşturmanın sonucunu açıklayacaklarını aktardı.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığından açıklama

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı da Ayn el-Esad Hava Üssüne düzenlenen saldırıyı doğruladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Güvenlik güçlerimiz derhal harekete geçerek fırlatılmaya hazırlanan 10 füzeden 8'inin bulunduğu Kia marka araca el koydu ve mühendislik teknik ekibi tarafından durum kontrol altında alındı."

Irak'a yönelik yurt içi ve yurt dışından herhangi bir saldırının kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Irak'taki üsleri, diplomatik misyonları, uluslararası koalisyonunun danışmanlarının bulunduğu yeri hedef alan, bölgede gerilimi artıracak, Irak'ı tehlikeli durumlara sürükleyecek, devletin çeşitli çıkarlarına zarar verecek her türlü pervasız eylem ve uygulamayı reddediyoruz. Güvenlik güçlerimizin yetkili makamları ve oluşumları, istihbarat ve güvenlik çalışmaları sayesinde bu saldırının failleri hakkında önemli bilgilere ulaşmış olup, faillerin adalet karşısına çıkarılması için çalışıyoruz. Irak'ın güvenliği ve istikrarının korunması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğimizi bir kez daha teyit ediyoruz. Irak topraklarının hesaplaşma, savaş ve çatışmaların yansıdığı bir alana sürüklenmesini kabul etmeyeceğiz."

“Saldırganlar hakkında yeterli bilgiye ulaşıldı”

Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağı'ndan yapılan açıklamada, saldırganlar hakkında yeterli bilgiye ulaştıklarını ve ateşlenmek üzere hazırlanan 8 füzeyi de ele geçirdikleri belirtildi.

Güvenlik güçlerinin failler hakkında ayrıntılı bilgiye ulaştığını ve söz konusu kişilerin tutuklanması için soruşturma başlatıldığına yer verilen açıklamada, güvenlik zafiyetine neden olan herkesten, hesap sorulacağı ifade edildi.

Saldırıyı adı daha önce hiç duyulmamış bir grup üstlendi

Enbar vilayetinin Bağdadi kasabası yakınlarındaki Ayn el Esad Hava Üssüne düzenlenen saldırıyı, kendisini "Irak'taki İslami Direniş"in bir parçası olarak tanımlayan ismi daha önce hiç duyulmamış kendilerini Sawriyun (Devrimciler) olarak adlandıran bir grup üstlendi.

Grup tarafından yapılan açıklamada dün gece ve bu sabah erken saatlerde iki insansız hava aracı ve füze ile üsse saldırı düzenlendiği ileri sürüldü.

Açıklamanın devamında, "Pazartesi gecesi ABD işgali altındaki Ayn el-Esad üssünün bir dizi füze ve insansız hava aracıyla hedef alındığını duyuruyoruz. Son ABD birlikleri sevgili vatanımız Irak'ın topraklarından ayrılana kadar saldırılarımızın devam edeceğini vurguluyoruz" denildi.

Saldırı ardından Biden ve Harris ulusal güvenlik ekibiyle toplandı: Karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Joe Biden ve Yardımcısı Klara Harris başkanlığında Beyaz Saray'da düzenlenen ulusal güvenlik toplantısında, ulusal "İran kaynaklı İsrail'e yönelik tehditleri" değerlendirdi. Toplantıya ilişkin açıklamada Ayn el Esad üssüne yönelik saldırıya karşılık verileceği belirtildi.

Orta Doğu'daki son durumun değerlendirildiği toplantıda, bölgede artan gerilimde "İsrail'e yönelik İran kaynaklı tehditler" ve Irak'taki Ayn el-Esad Askeri Hava Üssüne yönelik saldırı öne çıkan başlıklar oldu.

Görüşmeyle ilgili Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Orta Doğu'da son günlerde artan gerilimin kapsamlı şekilde ele alındığı toplantıda, ağırlıklı olarak İsrail ile İran arasındaki tansiyon ve buna bağlı komplikasyonlar değerlendirildi.

"Saldırılara karşılık vereceğiz"

"Güçlerimizi korumaya yönelik tedbirler görüşüldü ve personelimizi hedef alan tüm saldırılara yerinde ve uygun bir şekilde karşılık vereceğiz" denilen açıklamada, "İran'ın saldırılardaki rolüne" işaret edilerek şu ifadelere yer verildi:

"Toplantıda İran ve İran destekli grupların İsrail ile bölgedeki ABD güçlerini hedef alan saldırıları değerlendirildi."

Görüşmede, İsrail'in ve bölgede görev yapan Amerikan askerlerinin güvenliğinin sağlanmasına yönelik tüm tedbirlerin ele alındığı da kaydedildi.

ABD ve İsrail Savunma Bakanları: Ayn el Esad'a saldırı tehlikeli bir tırmanıştır

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ayn el-Esad hava üssüne düzenlenen saldırının bölgedeki gerilimin tırmanmasına neden olacağı konusunda hemfikir olduklarını bildirdi.

Bakan Austin, X hesabından yaptığı açıklamada, İsrailli mevkidaşı Gallant ile telefon görüşmesinde, "İsrail'e yönelik İran kaynaklı tehditler" ve Orta Doğu'da son günlerde yaşanan gelişmeleri istişare ettiklerini belirtti.

ABD'nin, "İran, Lübnan Hizbullahı ve İran destekli vekil gruplardan kaynaklanan tehditlere" karşı İsrail'in savunmasına sağlayacağı desteği yineleyen Austin, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed hava üssüne düzenlenen saldırının bölgedeki gerilimin tırmanmasına neden olacağı konusunda hemfikir olduklarını kaydetti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), "İran kaynaklı tehditler" karşısında İsrail'in güvenliğine desteğini artırmak için bölgeye ilave savaş uçakları ve gemiler göndereceklerini bildirmişti.

Saldırı, İran ve Lübnan Hizbullahı'nın, Hamas siyasi büro başkanı İsmail Haniye ve Hizbullah'ın askeri komutanı Fuad Şükr'ün öldürülmesinin intikamını almak için İsrail'e saldırı tehdidinde bulunduğu ve Orta Doğu'daki gerilimin tırmandığı bir döneme denk geldi.

Gazze savaşının ilk aylarından itibaren Irak’ta İran destekli grupların oluşturduğu kendilerini "Irak'taki İslami Direniş" olarak adlandıran oluşum, geçen yılın Ekim ayından bu yılın Ocak ayına kadar Irak, Kürdistan Bölgesi, Suriye ve Rojava'daki ABD kuvvetlerine yönelik düzinelerce füze ve insansız hava aracı saldırısının sorumluluğunu üstlendi.

Washington Enstitüsü'ne göre dünkü Ayn el Esad üssüne düzenlenen saldırı, Gazze savaşının başlangıcından bu yana bölgedeki ABD ve müttefik güçlerine yönelik 189'uncu saldırıydı.

ABD ordusuna yönelik saldırılara karşılık defalarca İran destekli silahlı grupların Irak ve Suriye'deki üslerini hedef almıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli