Nehirde ‘oksijensiz kalan’ binlerce balık telef oldu

Meysan (Rûdaw) - Irak’ın güneyindeki Meysan vilayetinde nehirde su seviyesinin azalması sonucu, "oksijensiz kalan" binlerce balık telef oldu. Yöre halkının gelir kaynağını oluşturan balıkçılıkta, bölgede hava sıcaklığının artması ve su seviyesinin düşmesiyle toplu balık ölümleri yaşandı.

Meysan’daki El-İz Nehri’ndeki akan su seviyesinin azalması nedeniyle balıklar telef oldu.

Yöredeki balıkçılar, tek geçim kaynaklarının kaybolmasından endişe duyuyor. Bölgedeki halk onlarca ailenin yerinden olmasına yol açabilecek bu duruma bir çözüm bulunması için ilgili makamlara çağrıda bulunuyor.

Balıkçı Rezak Salman Davut, Rûdaw muhabirine, “Su yok, balıklar yok oluyor, kalanları da tankerlerle taşınan sularla yaşatıyoruz. Durum böyle devam ederse başka yere göç etmek zorunda kalacağız. Çünkü balıkçılık tek geçim kaynağımız” dedi.

Irak hükümeti, konuyla ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu.

Balıkçı Cabbar Hüseyin, “Daha önce 20-30 bin dinar kazanarak ailelerimize günlük ekmeğini alabiliyordu. Balıkların yok olması geçim kaynağımızın yok olması anlamına geliyor” diyerek durumun vahametini izah etti.

Meysan’da yaşanan kuraklık nedeniyle vilayetin diğer bölgelerinde binlerce çiftçi işsiz kaldı. Maysan Tarım Müdürlüğü, 17 bin çiftçinin çiftçiliği bıraktığını açıkladı.

Maysan Tarım Müdürü Ala Abd Muhsin Yasin, "Bu yaz için yaptığımız tarım planı iptal edildi. Sadece kuyu suyuna ve gelişmiş sulama sistemlerine dayanan arazilerde ekim yapılacak. Daha önce 150 bin dönümden fazla arazide mısır ekiliyordu. Bu yıl ise sadece 2 bin 800 dönüm ekilecek” bilgisini verdi.

Irak Çevre Bakanlığı verilerine göre, Dicle Nehri'ndeki kirlilik oranı yüzde 90'ı aştı ancak bu tehlikeli duruma karşı hala gerçek bir çözüm üretilemedi.