Haydar Abadi: Ankara oy uğruna suları kesti

06-06-2018
Rûdaw
Etiketler Haydar Abadi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Başbakanı Haydar Abadi, Ankara’nın çiftçilerin oylarını kazanmak için Dicle Nehri üzerinde inşa edilen Ilısu Barajı’nı erkenken doldurmaya başladığını söyledi.

 

Geçtiğimiz günlerde Ilısu Barajı’nın doldurma işlemine başlanmıştı. Bu da Irak’a akan Dicle Nehri’nin su oranının ciddi bir şekilde azalmasına neden oldu. Bu durum Irak'ta tepkiyle karşılandı.

 

Haydar Abadi bugün Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ile Irak arasında yaşanan su sorununa değindi.

 

Su meselesini "siyasi bir sorun" olarak nitelendiren Abadi, Ankara’nın ülkenin güneyinde bulunan çiftçilerin oylarını kazanmak için Dicle Nehri üzerinde inşa edilen Ilısu Barajı’nı daha erken doldurmaya başladığını söyledi.

 

Haydar Abadi, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

 

"Seçime giden Türkiye hükümeti, Dicle nehrinin suyunu keserek oylarını almak amacıyla çiftçilere su vermeyi vaad ediyor.

 

Bu konuda bilgim yoktu. Türkiye Başbakanı, söz konusu barajın Haziran ayının sonunda doldurulacağına dair söz verdi.

 

Biliyorsunuz bu iş önceki hükümet döneminde gerçekleşti ve burada Irak’ın onaylamadığı anlaşmalar söz konusu. Buna rağmen Türkiye barajı inşa etmeye devam etti.

 

Türk kardeşlerimize bu yıl su sıkıntısının olduğunu söyledik. Mevcut sorunlar üzerine yeni sorunlar eklediler. Bu yıl çok az yağmur ve kar yağdı.

 

Türkiye’nin seçime gittiğini ve ülkenin güneyindeki çiftçilerin oyunu kazanmak amacıyla barajın doldurulma tarihinin Haziran’ın başına aldığını biliyoruz.

 

Bu konuda konuşmak istemezdim ancak Irak halkının bunu bilmesi lazım.”

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli