Irak Başbakanı’ndan Dicle ve Fırat açıklaması: Acil uluslararası müdahale gerekir

06-05-2023
Etiketler Muhammed Şiya es-Sudani Irak Başbakanı Dicle Fırat Su Kıtlığı Uluslararası Müdahale
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, “Dicle ve Fırat nehirlerinin su seviyesinin düşmesi acil uluslararası müdahaleyi gerektirmektedir” dedi.

Bağdat Uluslararası Üçüncü Su Konferansı’nda bir konuşma yapan Sudani, “Su dosyası tüm dünya ülkelerinde hassas ve önemli hâle gelmiştir” diyerek su krizinin 1980’lerde başladığını ama eski rejimlerin düşmanlık politikalarından ötürü halkın bundan haberdar olmadığını belirtti.

Su dosyasının hükümetin önceliklerinden olduğunu ifade eden Irak Başbakanı, su kıtlığı sorunuyla baş edebilmek için birçok planlama yaptıklarını söyledi.

Sudan yararlanmak için gelişmiş ülkelerin yöntemlerine yöneldiklerini dile getiren Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, deniz suyunun arıtılması konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

“Acil uluslararası müdahale gerektiriyor”

“Su kıtlığı Irak'ın kültür ve medeniyeti için bir tehdit oluşturuyor” diye Sudani, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dicle ve Fırat nehirlerinin su seviyelerinin düşmesi acil uluslararası müdahale gerektiriyor. Çabalarımız, nesillerimize iyi bir çevre sağlamak için riskleri ortadan kaldırmaya veya azaltmaya odaklanmalıdır. Komşu ülkelerle görüşmelerimiz, su sorununu ele almak, adil ve eşit bir paylaşım sağlamak için yapıcı ve verimli diyalog dili üzerinde yoğunlaştı.”

6-7 Nisan tarihlerinde Irak’ın başkentinde düzenlenecek Bağdat Uluslararası Üçüncü Su Konferansı’na çok sayıda ülkeden birçok uzman ve ilgili katılıyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli