Yeni Başbakan Kazımi’den Kürtçe mesaj

Erbil (Rûdaw) – Irak Parlamentosu’ndan güvenoyu alarak göreve başlayan Mustafa Kazımi, “Tüm tarafların engelleri aşma ve ulusal bir program üzerinde uzlaşarak Irak’a hizmet etme konusunda yardımcı olmasını ümid ediyorum” dedi.

Irak Parlamentosu, Irak'ta, Mustafa Kazimi'nin 22 kişilik kabinesinin 15 bakanına güvenoyu verdi.

5 bakanlık için red oyu verilirken Kürtlere verilen Dışişleri Bakanlığı için ise daha sonra oylama yapılmasına karar verildi.

Oylamanın ardından yemin eden Mustafa Kazımi, daha sonra Twitter hesabı üzerinden Kürtçe yaptığı açıklamada, “Durmadan halkımın güvenini kazanmak için çalışacağım” dedi.

Kazımi mesajında, “Bugün Parlamento kabinemize güvenoyu verdi. Bize destek veren herkese ayrıca teşekkür ediyorum. Tüm tarafların engelleri aşma ve ulusal bir program üzerinde uzlaşarak Irak’a hizmet etme konusunda yardımcı olmasını ümid ediyorum” ifadelerini kullandı.  

Mustafa Kazımi kimdir?

Tam ismi Mustafa Abdullatif Mışet Xeribaviye olan Mustafa Kazımi, 1967 yılında Bağdat’ın Kazımiye mahallesinde dünyaya geldi.

Liseyi Bağdat’ta tamamlayan Kazımi, üniversitiye başlamadan 18 yaşındayken Kürdistan Bölgesi üzerinden Avrupa’ya geçerek Almanya’ya ve daha sonra İngiltere’ye yerleşti.

Yurt dışında gazetecilik yapan Kazımi, Saddam Hüseyin’e muhalefet edenlere yardımcı oldu, “Irak sorunu ile geçmiş ve gelecek arasında barış” kitabını yazdı.

Baas rejiminin yıkılmasından sonra Irak’a dönerek 45 yaşında özel bir üniversitede hukuk bölümünü tamamlayan Kazımi, Irak istihbarat başkanı olduğu 2016 yılına kadar gazetecilik görevini yürüttü.

Evli ve iki çocuk babası olan Kazımi, tarafsız biri olarak tanımlanıyorsa da Dava Partisi liderlerinden ve eski Bakanlar Kurulu Sekreteri Mehdi Alaki’nin damadıdır.

İki kardeşi Başbakan danışmanlığı yapmış olan Kazımi’nin kendisi de Haydar Abadi döneminden beri Irak İstihbarat Başkanlığı yapıyordu.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, 9 Nisan'da Mustafa Kazimi’ye hükümeti kurma görevi vermişti.