Papa Franciscus antik Ur kentini ziyaret etti

06-03-2021
Rûdaw
Etiketler Papa Franciscus Zikar Ayetullah Ali Sistani
A+ A-

Haber Merkezi - Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, Irak’taki antik Ur kenti ziyaret ederek birlik ve beraberlik mesajını yeniledi.

Papa Franciscus, Necef’te Şiilerin dini mercii Ayetullah Ali Sistani ile görüşmesinin ardından Irak'ın Zikar vilayetinde bulunan antik Ur kentini ziyaret etti.

Papa, Ur kentinde Müslüman ve Hristiyan din adamları tarafından karşılandı. Papa’nın ziyareti dolayısıyla  Ur'da düzenlenen dinler arası buluşmada Kuran ve İncil'den bölümler okundu ve "İbrahim'in çocukları" başlıklı bir dua edildi.

Papa Francesco da bu toplantıda yaptığı konuşmada, "Bizler, Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar, diğer dinlerden kardeşlerimizle birlikte, babamız İbrahim'i onurlandıralım" dedi.

Papa, şiddet ve aşırıcılığın dinlere ihanet teşkil ettiğini, "Tanrı'nın adını bir kardeşten nefret etmek için kullanmak en büyük küfürdür" dedi. Papa inananları, "terörizm, dini kötüye kullandığında sessiz kalmamaya" çağırdı.

"Bu ülkenin üzerinde karanlık terör, savaş ve şiddet bulutları toplandı. Tün etnik ve dini topluluklar bunun çilesini çekti" diyen Papa, özellikle Ezidilerin yaşadıklarına dikkat çekti.

Öte yandan, Musul'da "barbarca yıkılan" kiliseler, manastırlar ve farklı cemaatlerin ibadet mekanlarının, aralarında Müslümanların da yer aldığı gönüllülerin yardımıyla yeniden inşa edildiğini vurgulayan Papa, "Bugün camileri ve kiliseleri birlikte onaran Hristiyanlar ve Müslümanlar, nefretin kalıntılarından kardeşçe dostluk inşa ediyor" diye konuştu.

Antik Ur kenti

Irak'ın güneyinde yer alan ZiKar'daki Tel el Mukayyer bölgesinde bulunan antik Mezopotamya'ya ait Ur kentin, arkeologlar tarafından İbrahim Peygramber’in doğum yeri olarak kabul ediliyor.

4500 yıllık Sümer medeniyetinin başkenti olan Ur şehrinde yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bazı yazıtlarda ailesiyle birlikte halkına kızıp göç eden bir öncüden bahsedildiği ortaya çıkmıştı.

İngiliz arkeologlar, bahsedilen kişinin Semavi dinlerin atası olarak bilinen Hz İbrahim olabileceğini öne sürmüştü.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli