Sünniler için Nur Camii neden bu kadar önemli?

06-02-2019
Rûdaw
Etiketler Musul Nur Camii IŞİD
A+ A-

Musul (Rûdaw) – IŞİD savaşı döneminde Musul'da bulunan 37 tarihi cami tahrip edildi. Ancak en çok kadim Nur Camisinin yıkılması Iraklı Sünnileri etkiledi.

 

IŞİD, Irak’ın en büyük ikinci kenti olan Musul’u işgal ettiğinde, başta Nebi Yunus Camisi olmak üzere kentteki birçok camiyi havaya uçurmuştu. Musul’daki diğer camiler de örgüt tarafından savaş döneminde mevzi olarak kullanıldığı için tahrip olmuştu.

 

Ancak örgüt kentin batı yakasındaki tarihi Nur Camisi’ne başka bir önem atfediyordu. IŞİD lideri Bağdadi, Musul’daki ilk hutbesini bu camide vermiş ve “halifeliğini” ilan etmişti. Bu yüzden örgüt mensupları çocukların camiinin uzağında bile oyun oynamalarına izin vermiyordu.

 

Ancak bugün çocuklar yıkılan caminin enkazları üzerinde oyun oynuyor. Caminin minaresi ve bahçesini sokak hayvanları sığınak olarak kullanıyor.

 

Herşeye rağmen Musul halkının gönlünde bu caminin anısı büyük. Geçtiğimiz günlerde bir grup üniversite öğrencisi, 2 yıl önce yıkılan bu caminin kalıntıları içinde ilk toplu namazı kılarak geçmişi yad etti.

 

Yedi yaşından beri camide namaz kılan ve Musul Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Muhend Hazım, "Burada çok anım var, bahçesinde dini dersler veriliyordu, namaz kılınıyordu. Örneğin Ramazan ayında teravih namazı ve daha çok şey... Ancak şimdi durum çok üzücü, çok şeyimizi kaybettik. Hükümet ve yetkili kurumların onarmasını umut ediyorum" diye konuştu.

 

Nur Camisi onarılmayı bekliyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) caminin onarımı için 50 milyon dolar vermeyi kabul etmiş durumda. 5 yılda tamamlanması planlanan projeyi ise UNESCO tarafından destekleniyor.

 

Bölgeyi kontrol eden Şii Haşdi Şabi milislerinin cami duvarlarına mezhepçi sloganlar yazması buradaki Sünni Müslümanların tepkisine neden olmuş. Bu yüzden Sunniler caminin hemen onarılarak hizmete girmesini talep ediyor.

 

Cami duvarına yazılan sloganlardan en çok dikkat çekeni, "Nur Camii'nin ismini 'Kasım Süleymani'nin Kahramanları' olarak değiştiriyoruz" yazısı olmuş.

 

Musul ve Iraklı tüm Sünnilerin ortak sembolü olan bu caminin isminin değiştirilmesi Sunniler tarafından kabul görmüyor.

 

Caminin onarımla birlikte genişletilmesine karar verilmiş. Bu da cami çevresindeki evlerin yıkılması anlamına geliyor.

 

Üç ay önce camide bulunan bir tuzaklı bombanın patlaması sonucu bir çocuğunu kaybeden Ömer Abdullah ise, "Caminin onarımından önce halkın yaşamının güvenceye alınması ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor" diyor.

 

Nur Camii, Nureddin Zengi'nin emriyle 1170 ile 1180 yılları arasında inşa edildi. 21 Haziran 2016'da IŞİD ile Iraklı güçler arasında yaşanan savaşta yıkıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli