ABD'den Irak'ın Şengal kararına ilişkin açıklama

Erbil (Rûdaw) – ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski, Irak'ın Ezidilere ilişkin aldığı karara ilişkin açıklama yaptı. 

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Irak Bakanlar Kurulu’nun Ezidilere ait konut, arazi ve mülkiyet haklarının iade edilmesi kararnamesine ilişkin Başbakan Muhammed Şiya Sudani ile  Birleşmiş Milletler Irak Temsilciliği’nin (UNAMI) yaptığı ortak açıklamanın memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

ABD’li diplomat, ABD’nin  Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı(UNHABITAT) 2018’den beri evlerine dönmek isteyen binlerce Ezidi’ye yardımcı ve finansör olacağı programda oynadıkları rolden ötürü gurur duyduğunu belirtti.

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski, paylaşımını Bağdat ile Erbil arasında Şengal’de hayatın normale dönmesi ve göçmenlerin evine dönmesini içeren anlaşmaya da vurgu yaptı.

Irak Bakanlar Kurulu geçtiğimiz hafta eski Irak rejiminin Ezidileri sınır dışı etme ve topraklarına el koyma kararına ilişkin karar aldı.

Yarım asır sonra alınan kararda “1975 yılından bu yana yerleşim yeri olarak kullanılmayan Ninova ilinin Sincar (Şengal) ilçesinde Ezidilere ait arazilerin mülkiyetini de kapsıyor” ifadelerine yer verildi.