IRAK - Gösterilere dışarıdan müdahale edildiği, keskin nişancı silahlarıyla ateş açıldığı öne sürüldü

05-10-2019
Rûdaw
Etiketler Irak Bağdat Protesto Keskin nişancı
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) –  Irak İnsan Hakları Komisyonu, Irak genelinde devam eden protesto gösterilerinde ölenlerin sayısının 100’e yükseldiğini duyurdu. Iraklı yetkililer de gösterilere dışarıdan müdahaleler olduğunu bazı vatandaşların keskin nişancı silahlarıyla vurularak hayatını kaybettiğini öne sürüyor.

Irak İnsan Hakları Komisyonu, başkent Bağdat olmak üzere ülkenin birçok kentinde devam eden gösterilerde ölü ve yararlılara ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamaya göre şu ana kadar 100’ün üzerinde gösterici hayatını kaybederken, yaklaşık 4 bin kişi yaralandı.

Irak Savunma Bakanlığı’na bağlı Güvenlik Basın Hücresi, keskin nişancı silahlarıyla göstericilere ateş açıldığını belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Geçtiğimiz Cuma günü Bağdat’ın merkezinde bulunan Tayaran meydanı ile Nakhil Mall civarında ikisi emniyet görevlisi 4 vatandaşımız keskin nişancı silahlarıyla vurularak hayatını kaybetti.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Savunma ve İçişler Komisyon üyesi Harem Kemal Ağa, gösterilere dışardan müdahaleler yapıldığını söyledi.

Kemal Ağa, “ Sadece Cuma günü Bağdat’ta 18 kişi hayatını kaybetti. ölenlerin bazıları keskin nişancı silahlarıyla vurulduğu tespit edildi” dedi.

Geçtiğimiz gün Sadr Hareketi lideri Mukteda Sadr’ın protesto gösterilerine ilişkin yaptığı açıklamada Irak hükümetinin istifasını istemiş ve gösterilerin seyri değişmişti.

Savunma ve İçişler Komisyon üyesi Ağa, “ Bu bir Şii tabanın Şii bir hükümete karşı yapmış olduğu protesto gösterisidir. Kürtlerin kazancı burada sessizce izlemesidir. Kürtler bu sükûnet ile tutumunu devam ettirmelidir”

Bağdat ile güney kentleri 1 Ekim'den bu yana yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle düzenlenen gösterilere sahne oluyor.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli