ITC Başkanı Turan, Kerkük için tarafları ‘şeref belgesi’ imzalamaya davet etti

Kerkük (Rûdaw) - Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan, Kerkük'ün huzuru ve toplumsal barışının korunması için herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini belirterek, kentteki tüm siyasi parti ve tarafları "şeref belgesi" imzalamaya çağırdı.

Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi listesi liderleri, Kerkük’te düzenlenen basın toplantısında kentte gerilime yol verilmemesi ve olayların tırmandırılmaması çağrısında bulundu.

Burada konuşan ITC Başkanı Turan, “Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi listesi, Kerkük'teki tüm seçmen listelerini, barış içinde bir arada yaşamayı ve Kerküklülerin can güvenliğini koruyacağına dair Kerkük halkı önünde taahhütte bulunmak üzere bir şeref belgesi imzalamaya çağırıda bulunuyoruz” dedi.

Taraflara gerilimi tırmandıran çağrılara kapılmama ve diyalog masasına oturup şehrin bugünü ve geleceği ile ilgili ortak yönetimin sağlanması konusunda anlaşmaya çağıran Turan, “İlin yönetiminde tüm kesimin dahil edilmesi ve yapıcı diyalog yoluyla ulusal değerlerin korunması, Kerkük'te barış içinde bir arada yaşayan tüm kesimin yönelimlerine saygı gösterilmesi, güvenlik güçlerine yönelik her türlü saldırının yasaklanması, Irak bayrağına dokunulmaması ve etnik veya mezhepsel çatışmaların kışkırtılmaması taahhüdünde bulunmalıdır” ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Kerkük’te Sudani hükümetinin kurulmasına ilişkin mutabakat şartlarının uygulanması çerçevesinde, Irak ordusunun Ortak Operasyonlar Komutanlığı olarak kullandığı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) binasının yeniden partiye devredilmesini protesto eden Heşdi Şabi taraftarı bir grup Arap ve Türkmen Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapattı.

Bu adımı protesto etmek amacıyla Kürt vatandaşların düzenlediği gösteriye şiddetle müdahale eden Irak güvenlik güçlerinin kurşunlarıyla 4 Kürt protestocu hayatını kaybetti en az 15’i de yaralandı.

Bu gelişmelerin ardından Kerkük’te sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Başkan Mesud Barzani ve Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, gecenin geç saatlerinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile telefon görüşmeleri yaparak kentte sükunetin sağlanmasını istedi.