Irak Federal Mahkemesi ABD askerlerinin çekilmesine ilişkin davayı reddetti
Erbil (Rûdaw) – Irak Federal Yüksek Mahkemesi, hükümete ABD askerlerini Irak'tan çekme zorunluluğu getiren bir davayı reddetti. Mahkeme, şikayetin kendi yetki alanı dışında olduğunu belirtti.
Irak Federal Yüksek Mahkemesinin resmi sayfasında yapılan açıklamada, Irak Federal Mahkemesinin ABD askerlerini Irak'tan çekilmeye zorlamayı amaçlayan bir davayı reddettiğini duyurdu.
Dava başvurusu, 26 Haziran'da milletvekilleri Basım Khaşan ve Mustafa Sanad tarafından Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ve Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid'e karşı yapıldı.
Mahkemenin kararı ardından Rûdaw’a konuşan Basım Khaşan "Federal Mahkeme'nin kararları bağlayıcıdır ve uyacağız. Ancak gelecekte başka yollara başvuracağız. Bu konunun çözülmesi gerekiyor. Çünkü ABD güçlerinin varlığı Irak çok fazla istikrarsızlığa neden oluyor” dedi.
Davacılar, ABD askerlerinin Irak'ta kalmasının yasa dışı ilan edilmesini, Irak'la yapılan anlaşmanın sona ermesinden sonra kullandıkları alan ve kurumları iade etme zorunluluğu getirilmesini, bu güçlerin 1 Aralık'tan bu yana bulunmasından kaynaklanan zararın tazmin edilmesini talep ediyordu.
2008'de Amerika Birleşik Devletleri ve Irak, ABD birliklerinin Irak'tan çekilmesine ilişkin bir anlaşma imzaladı; bu anlaşmanın en belirgin maddesi, ABD savaş güçlerinin en geç 30 Haziran'a kadar şehir ve kasabalardan çekilmesiydi.
Bazı Şii silahlı grup ve siyasi partilerin ABD ve uluslararası koalisyon güçlerinin Irak'tan çekilmesi yönündeki talepleri yeni değil, ancak 7 Ekim 2023'te Hamas'ın İsrail'e saldırısı ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarından bu yana bu talep daha fazla arttı.
Her ne kadar Irak hükümetinin talebi üzerine IŞİD'in saldırıları sonrasında uluslararası koalisyon güçleri 10 Haziran 2014'te Irak'a girmiş olsa da, koalisyon güçlerinin çekilmesi sürecine ilişkin üst düzey ikili bir askeri komite arasında görüşmelere başlandı.