Papa Franciscus: Hac için Irak’a geldim

05-03-2021
Rûdaw
Etiketler Papa Francis Papa Irak Kürdistan Papa Franciscus Berhem Salih
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, yıllarca Irak’a dua ettiklerini belirterek, inançlarından dolayı zulme uğrayan Ezidi Kürtlere yönelik saldırıları kınadı.   

Üç günlük Irak ve Kürdistan Bölgesi çerçevesinde bugün Bağdat’a gelen Papa Franciscus, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, siyasi liderler, sivil toplum kuruluşu (STK) liderleri ve diplomatlarla görüşmesinde konuşma yaptı.

“Hac için Irak’a geldim” diyen Papa, Iraklı Müslümanlar ve Hristiyanları selamladı. Müslümen ve diğer dini geleneklerin temsilcilerini selamlayan Papa, “Tanrı bize, gerçek din öğretilerinin davet ettiği gibi, inancıyla kardeş olarak birlikte yürümemizi bahşetsin. Barışa, kardeşliğe ve ortak bir arada yaşama değerlerine bağlı kalmalıyız” dedi.

Papa, Irak’ın iç savaş ve terörden etkilendiğini vurgulayarak, tüm bunların ülkeye yıkım ve ölüm getirdiğini kaydetti.

“Bu ülkede din ayırımı yüzünden öldürülen Yezidileri örnek vermek istiyorum” diiyen Papa, Ezidi Kürtlerin dini inançları nedeniyle IŞİD tarafından saldırıya maruz kaldığını ifade etti ve bunları kınadıklarını söyledi.

Uluslararası toplumu, Ortadoğu ve özellikle Irak’ta huzur ve barışın sağlanması için daha fazla rol oynamaya davet eden Papa “Zorluklara karşı bütün insanlığı, bu ülkelerin istikrarını bozan bölgesel gerilime karşı işbirliği yapmaya zorluyor” ifadelerini kullandı.

Irak’ta hiçbir vatandaşın ikinci derece vatandaş olarak sınıflandırılmaması gerektiğinin altını çizen Papa, savaş yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalan göçmenlerin evlerine dönmeleri ve Irak’ın imarı gerektiğini vurguladı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı da Papa, dayanışma çağrısı yaptı.

Terör saldırılarında evlatlarını kaybedenlerin acısını paylaştığını söyleyen Papa, "Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmalıyız. Kardeşçe yaşamak gerçek diyalog ister. Irak’taki dinlerin çeşitliliği ülkeyi yüz yıllar öncesinden özel konuma yükseltmişti. Ülkeyi yeniden kalkındırmak yetmez. Yeniden kalkındırmayı başarmak önemli. Yıllarca Irak için dualar ettik. Aşırıcılık ve hoşgörüsüzlük yeter. Irak’ı riske atan bölgesel gerginliklere karşı durmak gerekiyor. Irak’ın kalkınması ve barışı için uluslararası topluma görev düşüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Papa Franciscus, Irak’taki Hristiyan varlığının ülkeye zengin miras bıraktığını da sözlerine ekledi.

Salih: Hristiyanlar ülkeyi terk etmek zorunda kaldı

Cumhurbaşkanı Berhem Salih de, “Peygamberlerin babasının diyarı ve yazmanın keşfedildiği ülkeye hoş geldiniz. Irak’taki zor şartlara rağmen ziyaretininiz daha da değerli kılıyor” dedi.

Irak Cumhurbaşkanı konuşmasında Irak’ta terör örgütlerinin Hıristiyanlara uyguladıkları şiddet ve terör saldırıları nedeniyle Hıristiyanların ülkeyi terk emek zorunda kaldıklarını belirterek “Ne yazık ki bu baskı ve saldırı sonucu birçok Hristiyan ülkeyi terk etmek zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.

Teröristlerin saldırılarına karşı Iraklıların büyük çoğunluğunun hoşgörülü ve barıştan yana olduğunu vurgulayan Salih, “Bağdat’taki Süryani Katolik Kilisesi düzenlenen saldırı sonrası Müslüman gençleri Hıristiyan kardeşlerinin imdadına koştular” diye konuştu.

Ülkedeki bütün çekişmelere rağmen Irak’ta etnik gruplar barış içinde yaşadıklarını vurgulayan Salih, “Cami, kilise ve Hüseyniyelerin yan yana bulunduğu bir ülkedir burası. Musul’u kurtarma operasyonunda Müslüman askerlerin terör örgütü IŞİD’i çıkardıktan sonra bir kilisede hac işaretini yerine asma görüntüleri dünya basınında yer almıştı” açıklamasını yaptı.

Papa’nın programı

Papa, burada ülkedeki siyasi liderler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve diplomatlarla da bir araya gelecek.

Vatikan'ın paylaştığı programa göre Papa Francis, ilk olarak başkent Bağdat´ta temaslarda bulunacak. 6 Mart'ta Necef'te Irak'taki Şiilerin dini mercii Ayetullah Ali Es-Sistani ile görüşecek.

Katoliklerin ruhani lideri, Ezidilerle de bir araya gelecek. 7 Mart'ta başkent Erbil'de Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve yetkililerle görüşecek, Musul'u da ziyaret etikten sonra Erbil Franso Hariri Stadyumundaki kutsal ayine katılacak.

Papa ardından Bağdat’a geçip 8 Mart'ta Vatikan'a dönecek.

Papa Franciscus, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle 2020'deki dış gezilerini iptal etmişti. 16 ay sonra ilk dış gezisini gerçekleştiren Franciscus, tarihte Irak'ı ziyaret eden ilk Papa olarak kabul ediliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli